Вежди Рашидов: Държавата не се състои само от театри и ресторанти

Вежди Рашидов: Държавата не се състои само от театри и ресторанти

Хората по митингите, които са без маска, убиват всеки ден. Така ще го кажа, както и да прозвучи. Това коментира в студиото на „Денят започва“ с Георги Любенов по БНТ председателят на комисията по култура и медии в НС и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

Съпругата ми е 30 години лекар в „Пирогов“, аз знам какво й е. Всеки ден не забелязваме, че лекари са в рискова ситуация и се разболяват. Няма кой да лекува, затова и съпругата ми вместо да си вземе почивен ден, когато трябва, отива на работа, просто защото няма кой, обясни Рашидов.

Генерал Мутафчийски ни предупреди как да живеем, за да оцелеем, ние му се подиграхме и той се прибра, разбира се, обиди се. И аз бих се обидил.

Бившият министър коментира и кризата в отношенията на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Радев ми е градски – аз нямам нищо лично към него, а Бойко Борисов е човек с който съм работил и безкрайно много ценя.

Държавата не се състои от театри и ресторанти. В момента може и да умрем – на кантар сме, подчерта Рашидов. Разбирам, че всички професии са зле, допълни той.

Рашидов коментира и предложението на настиящия културен министър всеки посетител да преминава през бърз тест преди да влезе на театрално представление. Ами след това може и за лумбаго да ги видим… Защо да не направим и аптеки пред театрите, не скри критиките си Рашидов.

Аз апелирам да има разбиране – затваряме ресторанти, читалища, библиотеки, фабрики…. Не съм против нищо, но това е проклето време, чумаво – изтребва ни един по един а ние не забелязваме… И аз така смятах, докато не ме удари ракът. Мислех, че ще ме подмине, но ето – удари ме на 60 години.

Вежди Рашидов съобщи още, че в новия бюджет ще бъдат отпуснати 11 милиона лева за БНТ при над 40 милиона дефицит.

Не може да закрием БНТ… Доколкото аз гледам и слушам, интелектуалците решават какъв да е закона, а ние не го правим за тях, а за обществените медии, за да работят спокойно, заяви Рашидов относно проектозакона за радио и телевизия.