Вдигането на ограниченията в Гърция се отлага, неизвестно за кога

Възможността на системата на здравеопазването да работи с безопасно натоварване ще бъде решаващият фактор, който ще позволи на експертите да препоръчат отмяна на ограничителните мерки срещу пандемията, пише във водеща статия атинският в. „Катимерини“.

Първите признаци за облекчаване на напрежението в здравеопазването се очакват в началото на следващата седмица.

Показателно за натиска върху здравната система е, че вчера в гръцка Македония е имало едва пет свободни легла в интензивните отделения на болниците, а в Тесалия е нямало нито едно. Освен това според експертите за облекчаване на мерките е необходимо дневният брой на новозаразените да не надвишава 500, значение имат и процентът на положителните тестове и числото на възпроизводство на вируса Rt. На основата на наличните данни очакваното на 7 декември вдигане на мерките се отдалечава, коментира вестникът.

Солунският в. „Типос Тесалоникис“ пише под заглавие „Затворен град до 2021 г.“, че вдигането на локдауна ще стане с бавни и внимателни стъпки. Местното самоуправление в Солун се е обявило против бързо „отваряне“. От друга страна за първи път в Солун е отбелязан значителен спад на денонощния брой на заразените, който вчера е бил 213 души.

Опозиционният печат обвинява правителството в манипулиране на данните за пандемията от коронавирус в страната. Според „Ефимерида тон синдактон“ съществуват две бази данни с информация за разпространението на вируса, като по случая е започнала прокурорска проверка. Вестникът на опозиционната СИРИЗА „Авги“ обвинява правителствения говорител Стелиос Пецас и членове на кабинета в операция за прикриване на случая.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share