Васил Тончев шашна ГЕРБ: Партията се сринала до 13% след съюза с Кирил и Асен

ГЕРБ се е сринала в електоралната си тежест в последния месец след прегръдката с партията на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“, сочат данните на социолозите под ръководството на Васил Тончев от агенция „Сова Харис“. Шокиращите резултати показват, че от близо 25 на сто ГЕРБ е слязла на едва малко над 13 на сто подкрепа при избори сега.

На втора позиция по този показател вече е партията на Костадин Костадинов (12,4%), която бележи значителен възход. На трето място е Демократична България (10,9%), която изпреварвала Продължаваме Промяната (10,4%).

По същия начин е изградено и отношението на привържениците на БСП и „Левицата“. Отцепените от Корнелия Нинова активисти от „Левицата“ вече получават по-голямо доверие (6,8%) спрямо това на партията-майка (6,1%). Разбира се, разпределението на тези гласове при евентуални избори зависи и от редица други показатели. „Има такъв народ“ от най-одобряваната формация преди три години, сега се установи на ниво, позволяващо й да се бори за преодоляване на изборната бариера (5,8%). От останалите политически субекти засега само „Български възход“ има по-значим резултат – 3,6%, отбелязват още социолозите.

Президентът Румен Радев е политикът, който се ползва с най-голямо доверие сред българите, смятат те.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заема втората позиция (18,8%). На трета позиция е новият премиер Николай Денков (18,3%).

Мая Манолова традиционно събира симпатиите на лявата част от политическия спектър (18%).

Костадин Костадинов бележи ръст и вече е на пета позиция със 17,5%.

Значителен спад регистрираме при лидера на ГЕРБ Бойко Борисов (16,8%).

Челната десетка оформят Мария Габриел (16,7%), Асен Василев (15,2%), Костадин Паскалев (14,4%) и Томислав Дончев (13,7%).

Следват партийни лидери като Кирил Петков (12,7%), Корнелия Нинова (11,7%), Красимир Каракачанов (10,6%), Слави Трифонов (10,6%), Стефан Янев (10,1%), Христо Иванов (9,4%) и Атанас Атанасов (9,2%).

Доверието към все още действащия прокурор Иван Гешев е 8,9%.

В социологическите допитвания следват Мустафа Карадайъ (8,7%) и Делян Пеевски (5,4%) от ДПС. След тях остава Румен Христов (6,4%).

Доверието в институциите и външнополитическите фактори също е слязло на много ниски нива.

Европейският съюз (29,9%) и Президентството (25,7%) се открояват като опорни точки за общественото мнение, но вече с доверие на под една трета от пълнолетните българи.

Третата позиция гласоподавателите отреждат на НАТО (20,8%). Министерството на отбраната (14,5%), Правителството (12,9%) и МВР (12,7%) са с близки резултати.

След тях са Прокуратурата (11,1%) и Съда (8,3%), а на последното място – Парламентът (5,8%).