Васил Велев: Затворените бизнеси трябва да бъдат компенсирани веднага

Васил Велев: Затворените бизнеси трябва да бъдат компенсирани веднага

Видяхме какво се случи през второто тримесечие, в резултат на първата вълна и затварянето на много бизнеси. Налице е спад от -8,5% на БВП. Такъв не сме имали през това столетие. Имаше по-голям само през 90-те години. Не би следвало да се допусне отново подобен срив”. Това заяви в студиото на Нова телевизия председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Велев посочи, че икономиката е започнала да се възстановява през третото тримесечие на годината и спадът е достигнал 5%.

„Очакваше се четвъртото тримесечие да продължи пътят на възстановяване. Грешка ще е ако не се компенсират затворените бизнеси и то веднага, а не както след първата вълна. От обявените 1 млрд. лева към предприятията са достигнали само 173 млн. за микропредприятията, за малките още не е стартирало”, заяви още той.

Председателят на АИКБ заяви, че не бива да има пренасочване на пари от мерките, предвидени за малки фирми. Васил Велев смята, че могат да се вземат пари от републиканския бюджет, след като в него има милиарди за въоръжение и за вдигане на заплатите на държавната администрация.

По думите му не трябва да се дава по равен процент, а е необходим диференциран подход. Той заяви, че е необходимо първо обсъждане с бизнеса на новата мярка от 170 млн., която в петък анонсира вицепремиерът Томислав Дончев.