Василев: 9% ДДС за заведенията остава, но с пос терминали и заплати по банков път

„МС прие пакета от данъчни закони, които да бъдат изпратени към парламента, така че още този четвъртък да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси”. Това съобщи на брифинг в МС финансовият министър Асен Василев.

„Този четвъртък да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси. След приемането на данъчните закони ще бъде фиксирана напълно и приходната част на бюджета и парламентът ще може да го приеме преди края на годината”, каза той.

„Пакетът данъчни закони беше публикуван в края на септември и един месец стоя за обсъждане. Различни организации – работодателски, синдикални, браншови – дадоха предложения за промени в него. Имаше и становище от сдружението на общините“, обясни Василев, като подчерта, че последното решение ще е на парламента.

Поради отсъствието на премиера Денков и вицепремира Габриел, които са на посещение в Израел, заседанието на Министерски съвет води Асен Василев.

През първата половина на ноември ще бъдат приети данъчните закони и към 15 ноември проектобюджетът ще бъде представен за обществено обсъждане. Ще държим той да е с 3% дефицит към брутния вътрешен продукт на начислена основа, а на касова основа – 2,5 на сто, както ще е и тази година, каза преди дни той.

Нулевата ставка по ДДС на хляба и брашното важи до средата на 2024 година, както беше прието миналата година.

Във всички заведения от две звезди нагоре ще бъдат въведени пос терминали, а плащанията на заплатите ще става по банков път. И още: да има минимални ставки, кото са по-високи от минималната заплата. Ако това бъде прието от НС ставката от 9% на ДДС ще бъде запазена, тъй като хазната ще събере повече средства по този начин, каза Василев. Ако не бъде прието, поддържаме ставка 20%, т.е. изборът е на парламента, добави министърът на финансите.

Всички заведения с оборот под 100 000 лева минават на патентен данък и по този начин, т.е. техните приходи от данък-печалба ще влизат директно в общините.

3% е предвиденият дефицит в бююджета, инфлацията – 4,8%, а ръстът на БВП – 3,8%, до 205 милиарда лева, каза още Асен Василев.

Previous post Пернишко село не успя да избере кмет и на балотажа
Next post Васил Терзиев с първо изявление: Трудното предстои!