Василев е готов с бюджета: Гарантирани са пенсиите и заплатите

„Бюджетът е разчетен при БВП 184 486 000 млрд., заложен от служебния кабинет. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,582 млрд. – това е дефицит от 3% на начислена основа и 2,5% на касова”. Това обяви финансовият министър Асен Василев, съобщи Нова.

Приложена е и мярката за 100% дивидент. Прогнозите на Финансовото министерство показват, че това са допълнително 780 млн. приходи в бюджета. Предвижда се допълнително увеличение на приходите от НАП и Агенция „Митници”, като по този начин приходната част да достигне до 69, 321 млрд. лв.

В бюджета, който се очаква да бъде предложен, не са „пипани” разходите за пенсии и заплати. Планирано е и 10% увеличение на заплатите за администрациите, които не са получили такова.

„Предвижда се дългът да остане като процент от БВП същият, както миналата година. Нарастването на нетния дълг ще бъде в обема на дефицита”, поясни Василев и добави, че бюджетът е разчетен при 1,8% ръст на БВП и 7,8% средногодишна инфлация.

„Смятам, че в средата на годината не е хубаво да се пипат данъци”, уточни финансовият министър.

От МВР също дадоха обяснение за кадрите, на които полицаи товарят с мебели от голяма верига джипа на Любена Павлова, бивша съпруга на издирвания Петьо Петров – Пепи Еврото. Те се появиха тази сутрин в популярната фейсбук страница за хумор от източноевропейски държави Squatting Slavs in Tracksuits.

Павлова е под денонощна полицейска охрана по прокурорско нареждане. Полицаите ѝ помогнали, след като дълго време никой не го направил, а гаражът на ИКЕА бил рисково място да се задържа там, гласи обяснението от вътрешното министерство:

„С постановление на Софийски районна прокуратура № 26636/30.05.23г до директора на СДВР се възлага денонощна лична физическа охрана от органи на СДВР. На 18.06.охраняваното лице отива на пазар в “Икеа”. След това тя среща трудности при натоварването на покупките. Първоначално служителите на МВР отказват, но тъй като дълго време никой не се отзовал да помогне на жената, а подземният гараж е определен като високорисково място, с цел лична безопасност и безопасността на охраняваното лице, служителят предприел действия да натовари покупките сам единствено с цел по-бързото им оттегляне.“