Ваня Григорова: Машинистите не желаят да полагат извънреден труд

„23 машинисти от депото в Пловдив подадоха заявление, че не желаят да полагат допълнителен извънреден труд. Заради това, утре /б.р. днес/ ще бъдат отменени 4 влака – защото няма хора, които да работят. Само в това депо има недостиг от 30 машинисти. Докато не увеличим възнагражденията там, няма как да очакваме да има специалисти и да има редовен жп превоз. Това заяви икономическият съветник на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Тя, заедно с Добрин Иванов от АИКБ обсъдиха идеята да се пенсионираме на 70 години. Григорова очерта ситуацията в някои сектори – освен БДЖ, недостиг на финансиране има и в НСИ, каза тя. „Ние казваме, че ще замразим развитието на цялата държава и продължаваме да спорим дали трябва да се увеличи максималният осигурителен доход. 20 млрд. лева са увеличени само печалбите, трябва да се разпределят равномерно и справедливо в обществото”, заяви Григорова.

По думите ѝ идеята възрастта за пенсиониране да се увеличи на 70 г. е екстравагантна. „Няма нужда да се прибягва към подобни спорни предложения. Има други начини, по които дефицитът във фондовете на НОИ да бъде намален, дори – приравнен към нула. Дефицитът в НОИ е над 10 млрд. лева и с малки промени може да бъде премахнат”, обясни тя.

По думите ѝ почти 2 млрд. лева са осигуровките, които влизат в частните пенсионни фондове през м.г. „Толкова са и загубите, които те формират. Тази година постъпленията ще бъдат повече. Ако те бяха в НОИ, щяха да намалят с 20% дефицита на НОИ. На второ място бихме могли да върнем осигуровките на нивото от 2000 г., когато бяха 35,7% – това са още 3 млрд. лева. Останалата част може да дойде от увеличаване на максималния осигурителен доход. Така НОИ ще има повече приходи, отколкото разходи”, пресмята Григорова.

На друго мнение е Добрин Иванов от АИКБ. „Пенсионната система не трябва да се променя всяка година, тя е сложна и не се прави с краткосрочен хоризонт, тя трябва да се планира за цяло едно поколение, да не се променя всяка година. Трябва да има максимален обществен консенсус, ако се променя”, обясни той.

Той припомни, че сегашните работниците със своите осигурителни вноски плащат пенсиите.

По думите му през 2100-та година средната продължителност на живота в България ще се увеличи до 90 години. „Нашите деца ще са живи и трябва да знаят при какви условия влизат сега на пазара на труда. Средната продължителност на получаване на пенсия в България ще бъде 25 години. Другият проблем е демографската гъба, която показва, как хората в работоспособна възраст намаляват, а се увеличават хората в пенсионна възраст”, каза Иванов.

Той е категорично против повишаване на осигурителната вноска, защото така ще се увеличи сивата икономика, ще намалее броят на осигурените лица. „Хората виждат, че независимо как се осигуряват, накрая получават една и съща минимална пенсия”, обясни Иванов.

„Когато е трудно на 55 да си намериш работа, очевидно и на 68 е още по-трудно да си намериш работа”, каза Григорова. Тя отново изтъкна, че в частните пенсионни фондове през 2022 г. са загубени 2 млрд. лева.