Ваня Григорова, Кирил Петков или Борис Бонев кандидати за кмет на София?

Икономистът на КТ “Подкрепа” Ваня Григорова е харесана за кмет на София от БСП, потвърдиха пред “Труд news” столични социалисти.

Предварителните сондажи в районните структури на БСП в София показали много висок личен рейтинг на Григорова, която е и съветник на президента на “Подкрепа” Димитър Манолов. Самата Григорова вчера не беше открита за коментар, но от “Позитано” 20 коментираха лаконично, че “Изпълнителното бюро на БСП и Корнелия Нинова добре познават работата на синдикалистката и оценяват социалната є ангажираност през годините”.

Предварителните сондажи показват, че номинацията на Григорова ще даде възможност БСП да разшири влияние в София и да получи гласове не само от твърдото ядро на партията, а кандидатурата й да донесе подкрепа и за листите в страната. Ваня Григорова има опит в явяване на избори и то за Европейския парламент през 2019 година, когато бе независим кандидат.

Тогава на фона на партийните листи Григорова получи 9320 гласа, като подкрепа за нея от трите избирателни района в София дадоха 2679 избиратели. През 2019 година БСП заложи на кандидатурата на Мая Манолова, но загуби кметските избори в столицата.

В парламентарната коалиция ПП-ДБ все още не са подписали споразумение за съвместно явяване на изборите, но докато формациите спорят за общ кандидат и коментират имената на бизнесмена Васил Терзиев, Борис Бонев, Трайчо Трайков и Вили Лилков, за стола на Йорданка Фандъкова е проявил желание съпредседателят на ПП Кирил Петков. Петков дал да се разбере, че не би отказал номинация за кандидат за кмет на София, както и по този начин щял да парира всякакви спорове в коалицията около спряганите кандидати.

Не е тайна, че от месеци от ПП ухажват за поста Васил Терзиев, който е един от щедрите спонсори на ПП от самото начало.

В същото време Борис Бонев от “Спаси София” категорично отказвал да се задоволи само с участие в листата за общински съветници и евентуално поста председател на Столичния общински съвет.

“Спаси София” все още преговаря с ПП-ДБ за съвместно явяване на местните избори, но крайното решение дали и как ще стане това, ще дойде много скоро”, заяви преди седмица Бонев. Пред БНР обаче той отправи критики към ПП-ДБ за съвместното им управление в момента с ГЕРБ. “За нас би било абсолютно недопустимо и ние няма как да бъдем в коалиция, в която се пази ГЕРБ, защото ГЕРБ са всичко, което ние не сме. Няма да допуснем и никога не сме допускали да бъдем инструмент на някой друг”, каза Бонев.

Депутати от ПП и ДБ признават за напрежение между формациите им за кандидатурите за местните избори, а спрягането на името на Кирил Петков приеха за “резонно, но неокончателно”.