Валери Симеонов: Трябва пълно затваряне

Валери Симеонов: Трябва пълно затваряне

Аз съм твърдо за пълно затваряне и подкрепям изцяло мнението на специалистите. Това коментира пред БНТ зам.-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Той изтъкна, че от ОП са категорично „за“ предложението на здравния министър и ще подкрепим задължението всички болници да открият COVID отделение. „Нашите лекари са герои и ние преди време ги стъпкахме, но се оказа вярно, че ще се мре яко. Аз съм категорично за по-твърди мерки. Виждаме какво става в Германия, Англия, Франция. Там втърдяват мерките. Аз съм твърдо за пълно затваряне и подкрепям изцяло мнението на специалистите. В крайна сметка има едно по-важно нещо от икономиката и това е човешкия живот“, обяви той.

Той изтъкна, че много добре разбира проблемите на малкия и среден бизнес и държавата не е спирала да подпомага отговорно бизнеса.

„Говоря за ограничаване и забрана на всякакви обществени прояви и грубото потъпкване на мерките. Всички видяхме снощи какъв чалга купон си спретнаха в една пловдивска дискотека – без маска, без дистанция. Това е недопустимо“, казва той и даде пример със заведение в Пловдив, което трябва да бъде затворено, вместо да получават минимални глоби.

„Най-лошото е, че в това заведение са били един зам.-кмет на Пловдив и шеф на Напоителни системи. Полицаите три пъти са ходили и са вдигали ръце, защото вътре са били тези хора. Аз лично ще питам вътрешния министър за трите проверки и защо е погазен закона. Ето точно това грубо погазване на закона от ръководни лица дразни хора. Това заведение е можело да бъде затворено само по Закона за шума, да не говорим за извънредното положение, в което се намираме, и неспазването на противоепидемичните мерки.“, каза той.

Според него не трябва да се критикува само и единствено държавата. „Мерките са правилни. Виждате какви глупости свършиха в Западна Европа“, даде пример Симеонов.

По думите му е възможно е и Народното събрание да работи дистанционно, но се надява да не се стига до тази крайна мярка, въпреки че броят на депутатите заразени с COVID-19 расте. „В парламента спазваме мерките, но утре на Председателски съвет ще поставя въпроса как ще продължим да работим. За мен няма проблем в това, ще ни е необходим един буферен период да свикнем, но съм убеден, че няма да има проблеми“, каза той.