Валентин Николов: През Кулата ще внасяме и азерски газ

България в най-скоро време – от 1 януари ще започне да внася азерски газ през реверсивната връзка между нашата страна и Гърция при Кулата, като количествата ще бъдат по 5-6 млн. кубика на денонощие. Това обяви в ефира на „Канал 3“ председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов.

По думите му, импортираните количества и от Азербайджан

ще доведат до излишък на природен газ

на нашия пазар и ще се наложи да правим износ. Според него най-вероятно ще може да се реализират доставки в посока от юг на север и към Украйна. „Това ще става по Трансбалканския тръбопровод, по който доскоро вървеше транзитът на руски газ през България за Турция. Диверсификацията става възможна след като започнахме реализацията на газовите връзки със съседните страни, като тази с Румъния вече е готова, а с Гърция се строи“, каза депутатът от ГЕРБ.

По думите му, именно тези проекти са довели и до падането на цената на природния газ, който получаваме от „Газпром“. „През 2012 г. получавахме синьото гориво по 550 долара за 1000 кубически метра, а Германия – по 300. След това обаче България вече падна под всички останали европейски страни. Това стана, защото

вече имаме възможност да доставяме и втечнен природен газ от САЩ

през гръцкия терминал в Ревитуса и това вече е било правено“, каза още Николов. Относно лансираните наскоро идеи за седми блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ председателят на енергийната комисия в НС поясни, че площадката за съоръжението вече има екологична оценка и това дава възможност да се обяви и търг за производител на оборудването.

По въпроса за либерализацията на електроенергийни пазар Валентин Николов поясни, че в момента 40% от абонатите вече купуват ток през борсата.