Валентин Златев обеща: Ще запазя Къщата с ягодите в автентичния й вид

Собственикът на известната сграда на ул. „Сан Стефано“ № 6 в София, позната с името „Къщата с ягодите“, Валентин Златев е готов на банкова гаранция, с която да се ангажира, че няма да променя нищо по паметника.

„Категорично няма нищо вярно в спекулациите в публичното пространство, че сградата ще бъде „обезобразена“, за да се превърне в офис сграда или търговски център. Твърдото ми намерение е „Къщата с ягодите“ да запази автентичния си вид“, казва Валентин Златев в специално съобщение до медиите.

През последните дни стана ясно, че архитектурното бижу в Стара София ще бъде реставрирано. Макар никъде да не е публикуван реалният проект за промените по сградата, в общественото пространство се появиха съмнения, че тя ще бъде обезобразена или напълно съборена.

„Искам категорично да заявя моето твърдо желание да реконструирам и възстановя сградата в автентичния й вид без никакви изменения в хоризонтално и вертикално отношение и никакви промени в оформлението на фасадите“, пише още в съобщението.

„Винаги съм искал единствено да възстановя този прекрасен паметник в оригиналния му вид, за да може имотът още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда“, пише в съобщението.

В същото време Валентин Златев добавя, че категорично изискване към всички замесени в реставрацията и проектите за „Къщата с ягодите“ трябва да гарантират безопасността на нейните обитатели след ремонта.

Previous post Заради студа: Пик на потреблението на тока
Next post Бдение пред Столична община заради смъртта на 16-годишното момче и… „Оставка!“