Ваксинират над 240 000 медици в първа фаза от плана за ваксинация

Здравният министър Костадин Ангелов представя Националния план за ваксиниране срещу Covid-19 на брифинг в МС.

На заседания на МС приехме Националния план за ваксинация за COVID 19. Този план е разработен от работна група от специалисти, използвани са указанията на СЗО, планът е динамичен. В този план са разработени и показани в таблица общия преглед на ваксините, тама са и разрешенията за ваксинация, като целта на този план е да създадем Национален ваксинационен щаб чиито председател ще е проф. Красимир Гигов. Това заяви на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

Първа фаза – първите ваксинирани ще бъдат медицинските специалисти, това са медици, дентални лекари, сестри и санитари. В тази група са – 243 600 човека са общо медицинските лица

Ваксинирането ще бъде доброволно, подчерта министър Ангелов.

Втора фаза – са потребители на социални услуги, учители и педагогически персонал – 112 080 лица

Трета фаза – това са структурите с обществена значимост, пример е ВИК – в тази група ще има списък

Четвърта фаза – възрастни на и над 65 год. Това са 1.8 млн.души

Пета фаза – уязвими групи – ваксинацията ще се извършва след проучване на това колко лица са в тази група

Страната ще бъде разделена на 6 региона, това е окончателното ни решение, всеки район има отговорник – РЗИ ще извършва контрола, поясни още здравният министър.

Проф. Красимир Гигов – ще координираме и организираме плана за ваксинация, дейността на щаба ще бъде основно съсредоточена в осигуряване на екипи за самата ваксина и ваксинацията.Първото съвещание на Националния ваксинационен щаб ще се проведе днес в 15 часа. Целите са приемане, спазване на условията на ваксините и прецизиране на очакваните за ваксинация контингенти, уточни проф. Гигов.

51% от леглата за COVID болни са заети, разясни още здарвният министър.

Доц. Ангел Кунчев разясни, че се наблюдава лек спад в броя на болните, но пък хоспитализираните остават висок процент. Той отбеляза, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така вече заемаме 11 позиция.

„За съжаление 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Убеден съм, че ако спазваме мерките, ще се справим”, посочи доц. Кунчев.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share