Български анестезиолог в Германия: Вече 3 месеца животът практически е силно ограничен

Винаги може да се случи в момента на ваксинация да отпаднат хора, които са заявили желание. Когато дозите са подготвени, имаш два варианта – или да ги изхвърлиш, или да ги дадеш на някого, който има възможност да се появи навреме. Това коментира д-р Борис Таблов – анестезиолог и реаниматор в Германия по повод скандалите и в чужбина, че има ваксинирани, които не попадат в рисковите групи.

Специалистът коментира и разочарованието от слабото начало на ваксинацията. По думите е въпрос и на логистика.

„Най-вероятно проблемът е комплексен. Заявката на ваксините се случи некоординирано и трябва медицинските експерти да дадат отговор какво са посъветвали Съюза. Отличниците – Великобритания, Израел, САЩ са реагирали най-рано и са поръчали големи дози. На тази база със солидарния модел на разпространение в ЕС и недостатъчните доставки, всички страни срещнаха трудности“, коментира д-р Таблов в „България сутрин“ по Bulgaria on air.

Според лекаря в Германия се наблюдава умора от цялата ситуация.

„Има умора. Тя се забелязва най-ясно по време на дискусии преди всяко следващо решение на правителство. Локдаунът в Германия започна в средата на ноември. Вече 3 месеца животът практически е силно ограничен“, посочи д-р Таблов.

Анестезиологът коментира също преждевременното облекчаване на мерките на база на относително добри резултати води до ново затваряне в следващ етап.

„Мека стратегия на фона на нарастващи числа е доста рисковано. Аз съм на страната на тези, които са за по-разумен подход“, смята той.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share