Българка с тежък COVID-19 роди дете на британски политик

Скандалният британски политик Лембит Опик разкри, че е станал баща за втори път, въпреки че и той, и приятелката му, и двама други членове на семейството страдат от коронавирус, пише Дейли Мейл. 55-годишният политик, превърнал се в медийна звезда покрай нескончаемите скандали около себе си, празнува раждането на дъщеря си Мария с 36-годишната си партньорка от пет години – българката Сабина Ванкова.

Той приветства раждането в болницата „Сейнт Томас“ в Лондон миналата събота в иначе трудната година.

Г-жа Ванкова, български адвокат, даде положителен тест за Covid-19, както и тригодишната им дъщеря Ангелина, както и майката на г-жа Ванкова, на име Ангелина, 61-годишна, която се разболя тежко в реанимацията. Инфекцията на г-жа Ванкова предизвиква сериозно безпокойство, тъй като тя е бременна в деветия месец – но по чудо тя ражда Мария, която е здрава и тежи малко под 8 кг.

Опик, бивш депутат, каза: „Коронавирусът е ад на Земята за маси от хора, включително мен и семейството ми. Опик, телевизионен оператор, председател на парламента на първата космическа държава Асгардия и говорител на Групата на мотоциклетистите, вярва, че е хванал вируса по време на пътуване.

Той казва: „Пътувам много. Всъщност правех по 20 000 километра на месец, минавах през летища, седях на самолети с други хора. Всъщност си мислех, че имам Covid през февруари, вероятно съм го пипнал на някое международно летище. „Чувствах се доста зле за няколко дни, което беше много рядко за мен. Но тогава нямаше истинско тестване и то идваше и си отиваше. „Като семейство всички вземахме основните предпазни мерки, носехме маски и си миехме ръцете много.

„Но на 30 октомври, след като отидох да плувам, както често правя, се прибрах у дома и се изкъпах. Когато излязох от банята, се почувствах неспособен по начин, който ме смая. Бях напълно изтощен, изпотих се, очевидно имах температура и бях замаян. Знаех, че е Ковид. Тествах се на следващия ден, но бях сигурен, че ще съм положителен.“

Тъй като споделя дома си в Южен Лондон със семейството си, Опик добавя: „Знаех, че и другите го имат. Не можеха да не го имат. Сабина кашляше, майка й кашляше. Къщата ми беше наситена с Ковид. Всички се тестваха, всички го имаха … въпреки че Анджелина не показваше никакви симптоми и запазваше енергията си. Баба й се разболяла толкова много, че се озова в индуцирана кома и на апарат в реанимация. Тя беше критично болна. „Сабина трябваше да подпише формуляри, за да може да се опита експериментално плазмено лечение с антитела …. и за щастие това я спаси. „Влоших се и бавно се влошавах и влошавах. Нивата на кислорода ми бяха намалени, а кръвта ми тревожна. Ден след ден температурата ми беше висока. Имах главоболие с продължителност 11 дни, сякаш имах остриета в главата. „Поглеждайки назад сега, осъзнавам, че съм бил далеч по-зле, отколкото си давах сметка. Сабина се обади на 111 доста пъти. Тогава симптомите ми бяха толкова лоши, че казаха „ако искате да влезете, ще ви приемем“, но трябваше да изпратят линейка.

„Страхувах се, че ще се озова в болница за дълго време, но успях да избегна да ме приемат. Въпреки че не съм склонен да взимам лекарства, взех всичко, което ми казаха. Надявах се да се оправя след 10 дни, но отне 18. “ Силната умора, високата температура и постоянната кашлица били основните симптоми на г-жа Ванкова. Опик си спомня: „Не можех да спра да се притеснявам, че при мен в неработоспособност, Сабина изтощена и болна, майка й в реанимация … ако Сабина беше започнала раждането тогава, как щеше да стигне до болница?

„Освен това какви биха били усложненията при раждането на дете с инфекциозна майка, която безкрайно кашляше, имаше треска и всичко, което върви с Covid? Това беше отчайваща ситуация. „Бях особено загрижен за нашето неродено дете, с изключение на факта, че сестра й Анджелина не показва симптоми. Това ме накара да се надявам, че това е болест за възрастни хора.

„Здравните специалисти казаха на Сабина, че няма доказателства, че Covid ще навреди на неродено дете. „Първите 15 минути с Мария всичко беше наред. Но след това дишането й се ускори – дишаше твърде бързо. В рамките на две минути експертът беше там, което беше невероятно предвид ситуацията. Започнаха да й оказват помощ при дишането. Нивата на кислород в нея бяха спаднали до 91%, което звучи добре, но тя се е нуждаела от над 95%. После й дадоха и кислород и аз стоях там, притеснен за Мария.

„Нищо друго нямаше значение за мен, тъй като знаех, че Сабина ще се оправи. Много бързо Мария беше преместена в интензивното отделение за бебета на различен етаж в болницата. „Беше много мъчително, защото Сабина или аз не можехме да направим нищо друго освен да чакаме. След това тя беше поставена в инкубатор и вечер нейните нива на кислород се бяха повишили и те изключиха кислорода, а нивата на въглероден диоксид бяха добри за пръв път. Така състоянието й се беше подобрило толкова много, че една нощ тя вече дишаше сама. Сега тя се справя наистина добре. Невъзможно е да се опише облекчението.

Когато за първи път със Сабина взехме Мария, това беше изключително емоционален момент. Въпреки разбираемите си притеснения, двойката беше успокоена, че дихателните проблеми на Мария не са свързани с Covid. Що се отнася до потенциалната опасност Мария да бъде отведена у дома на семейство, което наскоро се е борило с Ковид, Опик обясни: „Нашата сега е къща без Ковид. Вече не сме заразни. Имаме последващи ефекти, но сега няма симптоми, освен умора. Свърши се.

„Бих казал, че 70% съм се върнал към нормалното си и отново започвам да работя. Предполагам, че сега съм имунизиран, но всички ние се придържаме строго към разпоредбите на Covid. Радвайки се, че партньорката му и дъщеря му се върнаха от болницата във вторник, той добавя: „През цялото това време бях в повишена емоционална готовност и съм напълно изтощен.

„Въпреки че се затворих напълно за почти месец и вече съм преминал болестта, все още получавам няколко последствия и трябва да полагам за малко. „Изтощението е наследство на болестта. Определено ще се присъединя към опашката за ваксината, когато тя стане достъпна, защото определено не искам да я изпитвам отново.“ Връзката на българката с английския политик е доста бурна и отдавна е предмет на интерес за таблоидите. За последно тя го беше напуснала заради изневяра, но очевидно са се събрали отново.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share