Българи в Германия: Или се ваксинираме, или оставаме без работа тук!

Ваксинация срещу коронавирус или оставане без работа и препитание. Тази дилема е на дневен ред пред гастарбайтери от Родопите, работещи в сферата на здравеопазването в Германия. По думите им, поставянето на ваксини стартира съвсем скоро, а решението, което ще вземе Европейската комисия относно годността на произведените за Съюза ваксини, вече било ясно.

„Въведоха задължително условие за оставане на работа поставянето на ваксина. Харесвам това, което върша, колегите си, но ако не се ваксинирам ще си загубя работата и доходите“, коментира за 24rodopi.com Ергюн К. Мъжът работи като санитар в болница в Германия. „Скоро без ваксинация не можем да работим абсолютно никаква работа, да пътуваме, да се движим по улиците дори“, смята родопчанинът.

Мненията относно ваксините пък са противоположни в цяла Европа. Още по-голям страх пък буди факта, че компаниите производители няма да поемат отговорност при странични ефекти. Според Американската агенция по лекарствата, такива биха могли да бъдат парализи и дори смърт.

Припомняме, че в България ваксините ще бъдат безплатни, но не и задължителни. Първата доставка ще бъде на 60 000 дози. Неясно е обаче дали някои държави няма да въведат изискване за влизане на тяхна територия да става само след ваксинация.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share