България не влиза в Шенген заради корупцията на граничните ни полицаи?

България не влиза в Шенген заради корупцията на граничните ни полицаи?

Има висока степен на корупционност в охранителните органи, които трябва да защитават границите не само на България, но и на Европейския съюз и Шенген. Това е и причината страната ни да не влиза в зоната за пътуване без паспортни проверки, каза в „Денят започва“ по БНТ бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„Има политическа воля в Европейския парламент България да влезе в Шенген. Страната ни е технически интегрирана и готова. Това не е факт заради тежкия проблем с корупцията“, добави той.

Според него спирачка за Шенген и е липсата на редовно правителство.

Той изтъкна, че санкциите никога не са имали много сериозен ефект. „Северна Корея и Куба са в това положение вече десетилетия, Иран също, но краткосрочният ефект ще е предимно върху нас, тъй като европейските държави в продължение на 12 години натрупаха своята зависимост от енергоизточниците от Русия“, коментира Керамедчиев.

„Панически за седем месеца се опитваме да се откъснем от тази зависимост и в момента се привързваме към една друга спорна държава като демократични ценности – Азербайджан. Говорим за техния газ, но не и за ситуацията там. 19 вече години управлява президента Алиев и неговите действия, които му дават крила да напада Нагорни Карабах и да създава проблеми там. Заменяме един диктатор с друг“, добави той.

„Русия ще има икономически проблеми, но в дългосрочен план, защото в момента има изтичане на мозъци. Това е вече шести месец“, заяви бившият заместник-министър.

„3000 са мобилизираните военни, а над 500 хиляди високо интелигентните и образовани руснаци, избягали от страната. В момента дори Путин подготвя декрет, с който да забрани на определени специалисти да напускат страната“, каза още той.