Българите пазаруват в работно време на Черния петък

Дори работата в офиса не може да попречи на българите да търсят добри оферти онлайн на Черния петък, сочат статистическите данни. Навиците на пазаруване на българите около намаленията на Черния петък са насочени предимно към една от най-големите платформи за онлайн покупки – eBay.

По-голямата част от пазаруването се извършва от 12:00 до 14:00 ч., като обикновено пикът е между 11:00 и 13:00 часа. Любопитен факт е, че през 2019-та, за разлика от предходните години, има и два други пика в 2:00 и 6 часа сутринта!

Пикът на активното пазаруване е последван от спад в покупките (обикновено от 14 до 20 ч.), а след 20 ч. има нов ръст. Този модел се наблюдава през последните три години, от 2017 до 2019-та.

Статистиката показва също, че що се отнася до каналите за онлайн пазаруване на предходните Черни петъци, се наблюдава нарастващата популярност на мобилното приложение: през 2019 г. 28% от всички
артикули са закупени чрез него и 7% чрез мобилната версия на уебсайта на eBay, докато през 2017 г. това било съответно само 19% и 6%.

Версията за настолни компютри остава основният източник за онлайн пазаруване на Черния петък, макар и с малък спад: през 2017 г. 76% от покупките са направени чрез нея, докато през 2019 г. е 65%. И така, виждаме, че българските купувачи постепенно откриват удобството на този вид пазаруване.

Най-скъпите покупки през последните три години включват нов часовник Omega за 2 695 долара през 2017 г., компютър тип „копач на криптовалути“ на стойност 3 161 долара през 2018 г., а миналата година – професионален обектив Canon за 2 420 долара.

Най-популярните категории като обща стойност на закупените стоки на Черен петък са подаръци като ръчни часовници, технически продукти като лаптопи, смартфони и аксесоари, последвани от
модни находки – дънки, рокли и обувки.

Сред Топ 10 на популярните категории са също предметите, свързани с хобита, спорт и развлекателни дейности – риболовни въдици и макари, електронни четци, видеоигри.

Челната позиция на категорията Мобилни и смартфони през 2017 г. в класацията е заменена от Ръчните часовници през последните две години, но винаги остава в челната тройка.

Общият брой на продуктите, закупени от българи на Черния петък през изминалите
три години, съвсем други категории оглавяват класациите. Модата и артикулите за лична грижа са сред най-популярните и желани артикули в класацията, оглавявана в трите последователни години от технологични аксесоари.

Тъй като трафикът ще е значителен през целия ден, предлагаме ви няколко съвета за Черния петък, за да сте наистина удовлетворени в края на деня:

– отделете си няколко дни за предварително преглеждане на продуктите, които искате да
закупите, и ги маркирайте

– проверете какви са най-добрите възможности за доставка на избраните артикули

– проверете салдото на вашата платежна карта

– ако искате да се възползвате от възможно най-добрата отстъпка, не забравяйте да инсталирате предварително приложението, което ще използвате

– бъдете бързи и поръчвайте преди изчерпване на количествата

– изгответе списък с алтернативни оферти в случай на изчерпване на количествата на
желания от вас продукт

– ако на този ден няма да се възползвате от работа от къщи, но все пак предпочитате да пазарувате в работно време, дръжте новинарски или друг уебсайт отворен на вашето устройство и превключвайте между различните „прозорци“, за да не поставите под риск отношенията с колегите и ръководителите си.

Previous post Мъртвият „Емил Кюлев” източи данните на 2000 длъжници
Next post Цакат ни с картофи за 25 ст., продават ни ги на петорна цена