Българите в чужбина пращат пари за болни хора

Българите в чужбина пращат пари за болни хора

Българите в чужбина са два пъти по-склонни да даряват, в сравнение с живеещите в страната. Това показва проучване на българска фондация за дарения, която изследва дарителските нагласи на сънародниците ни зад граница. Най-много българите в чужбина са дарявали за болни хора – близо 50 на 100, съобщи pariteni.bg.

Българите в чужбина даряват най-вече поради емоционални подбуди, като за тях е важно да има прозрачност при даренията, коментира изпълнителният директор на фондацията Елица Баракова.

Проучването показва, че 85% от анкетираните определят себе си като дарители, което е

над два пъти повече от дела на даряващите в България.

Техните решения за дарения са повлияни безспорно от средата, в която живеят, в която децата в училище участват в доброволчески проекти и това се възпитава от ранна възраст. Все още българите зад граница, подобно на българите в България, даряват най-вече за болни хора. Част от анкетираните споделят, че са започнали да даряват, когато са отишли в чужбина, а преди това не са били дарители.

Недоверието е една от основните пречки за даряването у нас, каза Баракова. „Пречките са свързани с недобрата комуникация, която поражда недоверие, непознаване на българските регулации на тези организации. Трудно е на хората да им се доверят“, добави тя.

Условията на пандемия се увеличили желанието

на българите да даряват. По данни на Фондацията българите зад граница са дарили над 6 500 000 лева през изминалата година. Средствата са били за различни каузи. Само за COVID кризата даренията са над 1 500 000 лв.

В същото време обаче пандемията e намалила 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина изпращат на близките си в България. Според данните на БНБ за първите 7 месеца на годината те са превели едва 98 милиона евро. Тази сума се равнява на месечен трансфер преди да настъпи пандемията. За сравнение през 2019 година нашенците в чужбина са изпратили вкъщи над 1 милиард евро.

Причината за драстичния спад на преводите от чужбина е, че много от емигрантите са изгубили работата си заради пандемията и те са се завърнали по родните си места. Най-много средства на близките си са изпратили българите, които работят в САЩ, Германия и Испания.