Българин 70 години крил под леглото си еротични рисунки за 2 млн. паунда

Български художник съхранявал еротични рисунки на популярен британски творец, които в момента се оценяват на близо 2 милиона паунда.

Скиците на британския художник Дънкан Грант се смятаха за изгубени в продължение на над 70 години, пише ВВС. Предполагаше се, че колекцията е била унищожена през 60-те години на миналия век.

Съвсем наскоро стана ясно, че цялата колекция от рисунки в продължение на десетилетия е била скрита под леглото на колекционер, който реши да я дари на музея на художника в Чарлстън, Източен Есекс. Институцията се помещава в къщата, която Грант споделя с колежката с Ванеса Бел – негова муза и любовница. Така се разплита една от големите артистични загадки на миналия век.

Грант и Бел принадлежат към така наречената група „Блумсбъри” – обединяваща писатели, художници и интелектуалци с разкрепостено мислене през първата половина на XX век. Въпреки че е баща на дъщерята на Бел – художничката и писателката Анджелика Гарнет, увлечението на Грант по „мъжките ласки” не е било тайна за никого.

422-те рисунки са създадени през 40-те и 50-те години на миналия век, като прослава на любовта между двама мъже и на мъжкото тяло. Експерти от дълго време спекулираха, че те са били унищожени именно заради откровено хомосексуалното си съдържание.

През 1959 година Грант дава рисунките на своя приятел – художника Едуард Ле Бас. Скиците са прибрани в папка, а творецът предупреждава – съдържанието в „изключително лично”. Според историята – след смъртта на Ле Бас, неговото семейство унищожава рисунките, за да защити репутацията на създателя им. Оказва се обаче че Ле Бас всъщност ги поверява на друг член на групата „Блумсбъри” – собственикът на галерия и самият той творец Ярдли Нолис.

Рисунките с откровено еротично съдържание след това попадат в художника Матей Радев, който също става член на групата „Блумсбъри”, след като емигрира в Лондон от родната си България през 1950 година. Неговият партньор – пенсионираният дизайнер на театрални костюми Норман Коутс, е човекът, който десетилетия наред крие рисунките под леглото си и решава да ги дари на музея.

Те трябва да излязат от „килера” и да бъдат видени в цялата им красота”, споделя Коутс пред ВВС. „Това е голяма и наистина красива колекция”, допълва той.