Българин, живеещ в Мадрид: Тук вече 6-7 месеца носим маски, а ефект никакъв

Една от най-засегнатите от коронавируса страни в Европа е Испания. Там от вчера е обявено извънредно положение и вечерен час. Излизането между 23 и 6 часа сутринта в Испания вече е забранено.

Любо Миланов е сценарист и режисьор. Вече повече от 10 години живее в испанската столица. Казва, че в началото всички са били изплашени и са приемали ограниченията, но сега не е така. Защото, казва той, ефект няма.

Доста хора започват да се надигат срещу тези мерки. Ние тук сме постоянно с маски…. 6-7 месеца и ефект никакъв. Не намирам логика и в налагането на вечерния час, защото нощните заведения са затворени от месеци. Така излизането вечер обикновено не е свързано със струпване на хора. За празниците от 11 часа…. най-късно в 12 трябва да си в дома, ако вашите роднини живеят през две улици от вас няма да може да сте заедно, разказва Миланов в ефира на Нова телевизия.

Едно от малкото места, където хората могат да са повече, са класните стаи.

Интересно, в училище до 20 деца в час. И трябва тези деца да проветряват стаите постоянно. Много от децата си носят одеяла, за да ходят на училище, посочва той.

Заради коронавируса всички административни услуги в Испания са онлайн. Понякога системите не издържат. Възрастните се затрудняват. Но всички изпълняват.

Онзи ден влязох да регистрирам един сценарий само дето не ме посрещнаха с пушка. Гел, с охрана само на този стол може да седнеш…. имаше около 50 места и тези 50 места бяха празни, но аз трябваше да седна точно на едно столче според тях. Всичко си правих със собствен химикал, твърди сънародникът ни.

В разгара на пандемията, най-сложна остава ситуацията с болниците и наличните легла. Които и в Испания са строго ограничени.

Да си запазиш час при лекар – чудо. Да се свържеш с личния лекар – чудо. Общо взето лекуват по телефона симптоми, разказва той.

Сега според Любо остава и изпитанието за икономиката. Най-вече заради това, че част от бизнесите не функционират вече от месеци.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share