Българин в Китай: Гражданите са изключително дисциплинирани, имат лош опит от птичия грип

Българин в Китай: Гражданите са изключително дисциплинирани, имат лош опит от птичия грип

Макар че вирусът се роди в Китай и се разпространи по цял свят, днес азиатската страна изглежда незасегната от втората вълна в Европа. Каква сила прилагат, за да ограничат заразата?

„Това, което Китай има като голямо предимство е, че имат постоянен достъп до това къде ходят хората. Постоянно телефоните сканират QR кодове, знае се къде се пътува и всичко се следи. А при най-малките съмнения гражданите се тестват. Ако пробите се окажат положителни, има строга изолация“, каза директорът на българското училище в Шанхай Димитър Владиков за „България сутрин“.

Той допълни, че контролът и дисциплината са на много високо ниво.

„Правителството и хората, които следят за здравето, знаят постоянно всеки един човек къде се намира, както и дали има съмнения за зараза. Преди около месец и половина град Циндао, който е най-голямата пивоварна в Китай, имаше съмнения за огнище на Ковид-19. За 3 дни бяха тествани 11 милиона граждани. За дни Китай успя да ограничи това огнище“, разказа още Владиков за Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако има период на изолация, то нито един от гражданите не може да напуска града.

„Не знам някой, който нарушава правилата. Китайците са изключително дисциплинирани. Те имат достатъчно лош опит от птичия грип, знаят какво е било. Чувал съм за глоби, но нямам познати, които са нарушили мерките и да са били глобени. Маските в Китай са задължителни единствено в градския транспорт и в някои от големите супермаркети. Чувам, че в България маските се перат, това е изключително странно тук. Не познавам китаец, който да си пере маската и да я слага отново“, коментира Димитър Владиков.

Той допълни, че тестовете се поемат от държавата.