БСП след срещата със Заев: Не могат да се правят компромиси

БСП след срещата със Заев: Не могат да се правят компромиси

Не могат да се правят компромиси с българския интерес. Тази позиция застъпи БСП, след като по-рано лидерът на левицата Корнелия Нинова проведе среща с премира на Северна Македония Зоран Заев. Той е на визита у нас, като има разговори с премиера Стефан Янев, президентът Румен Радев, а рано сутринта успя да се види и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

По същество дипломатическият демарш на Скопие е опит да убедят България да подкрепи преговорната рамка, за да се проведе междуправителствена конференция с ЕС.

След срещата със Заев Нинова поясни, че от БСП винаги са подкрепяли присъединяването на Северна Македония към ЕС, в това число договора за добросъседство, но и общата декларация на 44-то НС,

Поясни,че приветстват диалога на високо равнище, но не одобряват езика на омраза в Северна Македония и дискриминацията към онези, които се определят с българско самосъзнанието, както и изкривяването на историческата истина.

Нинова заяви, че разбират факта, че към БСП се гледа с по-големи очаквания, защото с партията на Заев са сестрински и членуват в ПЕС.

Изтъкна, че те са партньори и приятели, но над това партньорство поставяме българския интерес. Нинова категорично заяви, че тяхната позиция остава непроменена. „Не са налице условия за България а даване начало на преговори за присъединяване към ЕС“, каза Нинова. Поясни, че остават отворени за диалог и за търсене на решение на въпроса. Въпреки това Нинова уточни, че са „за“ присъединяване на Северна Македония към ЕС, защото това е гаранция за региона и за неговото развитие. Призова първо Скопие да си изпълнят условията в договора за добросъседство.

Кристиян Вигенин на свой ред поясни, че се водят разговори и полагат усилия, но те досега не водят към резултат. Определи разговора със Заев като искрен. След изборите пък при формирането на новото НС щели да положат усилия да активират съвместната работата между двете партии, за да има по-широк формат на сътрудничество и да се търсят решения. Не могат да се правят компромиси с българския интерес, увери той.

Иначе Нинова посрещна македонския премиер Зоран Заев и водената от него делегация за среща в централата на партията. Заев подари на Нинова букет цветя, пожелавайки ѝ успех в предизборната кампания.