БСП в нападение: Борисов и Фандъкова да обяснят за смъртта на детето

Напрежение в парламента тази сутрин. Причината е трагичният инцидент със смъртта на 16-годишното дете, което умря след токов удар на шахта върху тротоар в София. БСП настоя, че това е поредният случай, който показва безобразното управление на държавата. И настояха премиерът Бойко Борисов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова да дойдат в зала.

Искането бе направено от депутата от левицата Георги Свиленски. Той влезе в спор с председателя на парламента Цвета Караянчева по коя точка от правилника може да бъде направено такова искане. Караянчева коментира, че очевидно предизборната кампания е започнала. Тя настоя, че не може да се раздават присъди, преди да е приключила проверката по въпросния казус.

Остро реагира депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по културата Вежди Рашидов. Той разкритикува БСП, че се възползват от трагедията, за да правят политика.

От БСП пък се заядоха, че като се чуе в пленарната зала името на Борисов и председателят на парламента изключва веднага микрофоните.

„Изключих микрофоните на колегите от БСП, защото четири пъти се изказахте по една и съща тема. Успокойте се“, аргументира се Караянчева. И продължи: „Моля да не правите внушения от парламентарната трубуна. Всяко нещо си има мярка!“.

Въпреки че привидно по темата се сложи точка, тя продължи да витае с пленарната зала и по-късно. Разправиите между ГЕРБ и БСП не спряха и при обсъждането на ветото на държавния глава върху Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). „Един час използвате темата за политически пиар“, възмути се Караянчева.

От БСП накрая поискаха 30-минутна почивка. След това отново продължиха да настояват, че смъртта на 16-годишното дете трябва да бъде обяснена в парламента, защото институциите дължат отговор. От БСП поискаха оставката на кмета Фандъкова. От ГЕРБ пък се зачудиха защо не се говори за кмета на район Триадица Димитър Божилов, където е станал инцидентът.

„София се управлява ицяло от Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова. Кой трябва да поеме политическата отговорност? Вие!“, заяви от трибуната депутатът от БСП Иван Ченчев.