БСП внася искане за оставката на шефката на НС Цвета Караянчева

БСП внася искане за оставката на шефката на НС Цвета Караянчева

БСП внася искане за оставката на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. Това обяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова в декларация от трибуната на парламента.

Тя изброи пет причини. Първата бе, че Караянчева не познавала Конституцията и погазвала правилника на Народното събрание. Втората е, че поставяла законодателната власт в подчинение на изпълнителната. Трето – погазвала закона, четвърто не зачитала принципите на прозрачност на парламента и пето с думи рушала авторитета на институцията.

Нинова обвини Караянчева, че системно възпрепядствала идването на премиера Борисов за изслушване в парламента.

Минути след това от трибуната в декларация председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова попита с какво право Нинова иска оставката на Караянчева, след като левите били 3 месеца в нелегалност.

„Какъв авторитете искате да има, след като сутрин се криете по ъглите на парламента и идвате само за да си осигурите надницата за деня?“, попита гневно тя.

Дариткова определи искането на БСП, като демонстративен акт срещу демокрацията. По думите й освен управляващи трябвало да има и конструктивна опозиция. Депутатката от ГЕРБ заяви, че това искане било само защото Нинова имала амбицията да овладеете властта, а не мислела за българските гражданите. „Стигнахте до там да правите правителство в сянка“, подчерта Дариткова. Тя бе категорична, че ще оборят всеки един от изложените основания за искането и подчерта, че това не били аргументи. „Това е опит за отклоняване на вниманието. Употребата на Народното събрание за партийни интереси не е с дългосрочни дивиденти“, завърши Дариткова.