БСП внася искане за оставката на шефката на НС Цвета Караянчева

БСП внася искане за оставката на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. Това обяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова в декларация от трибуната на парламента.

Тя изброи пет причини. Първата бе, че Караянчева не познавала Конституцията и погазвала правилника на Народното събрание. Втората е, че поставяла законодателната власт в подчинение на изпълнителната. Трето – погазвала закона, четвърто не зачитала принципите на прозрачност на парламента и пето с думи рушала авторитета на институцията.

Нинова обвини Караянчева, че системно възпрепядствала идването на премиера Борисов за изслушване в парламента.

Минути след това от трибуната в декларация председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова попита с какво право Нинова иска оставката на Караянчева, след като левите били 3 месеца в нелегалност.

„Какъв авторитете искате да има, след като сутрин се криете по ъглите на парламента и идвате само за да си осигурите надницата за деня?“, попита гневно тя.

Дариткова определи искането на БСП, като демонстративен акт срещу демокрацията. По думите й освен управляващи трябвало да има и конструктивна опозиция. Депутатката от ГЕРБ заяви, че това искане било само защото Нинова имала амбицията да овладеете властта, а не мислела за българските гражданите. „Стигнахте до там да правите правителство в сянка“, подчерта Дариткова. Тя бе категорична, че ще оборят всеки един от изложените основания за искането и подчерта, че това не били аргументи. „Това е опит за отклоняване на вниманието. Употребата на Народното събрание за партийни интереси не е с дългосрочни дивиденти“, завърши Дариткова.