Брокери: Цените на имотите се успокоиха

Брокери: Цените на имотите се успокоиха

Налице е тенденция за успокояване и спиране на ръста на цените на имотния пазар в София, отчитат брокери.

„Успокоението на цените на имотите започна още в края на миналата година и началото на тази, като се забелязва намаление на броя на сделките. Това от своя страна винаги довежда до успокояване на цените.“

Това казва Владислав Иванов, търговски и финансов консултант в областта на недвижимите имоти, според когото бумът в покупко-продажбата през последните години ще доведе до намаляване на цените:

„На пазара ще има повече имоти, отколкото хора, които биха желали да ги наемат и от там вече на човек, когато му трябват пари, той ще трябва да продава и ще излязат на пазара повече имоти, така, че нормален икономически цикъл е винаги цените да падат и аз съм убеден, че в следващите няколко години ще бъдем свидетели на това“, допълни Иванов.

Панелните жилища запазват стойността си заради добрата им локация и т.нар. реална квадратура, т.е. не се плаща допълнително за общи части.

Предпочитанията към типа жилище е в пряка зависимост от целите на купувачите: „Обикновено семействата към днешна дата предпочитат да закупуват тристайни апартаменти. Това не са инвестиционните имоти. Тези, които ги търсят с цел инвестиция, предпочитат да закупуват едностайни и двустайни, тоест в зависимост от целите са и предпочитаните имоти“.

Към момента инвеститорите се въздържат от започване на нови големи проекти, твърди Иванов.