Брокери дерат с 60 000 евро за стая в столицата

Средно 60 бона ни струва третата стая при покупка на апартамент в София спрямо това, което бихме платили за двустаен, разказват брокери. Според данни на агенция „Адрес-недвижими имоти“ през последните три месеца средните цени на жилищата са между 60 и 80 000 евро за двустаен. Тристайните пък са двойно по-скъпи и цените им стигат 120 000 евро.

Това, което масово се предлага на пазара като двустаен, е маломерно жилище с общ хол и кухня плюс малка спалня. За да има допълнителна стая за деца цената скача на 120 000 евро. Единствено при старото строителство кухнята не се брои за стая.

На фона да пандемията и ограничителните мерки, които доведоха до затваряне на бизнеси и повишение на безработицата, се оказва, че няма сериозен спад на търсенето на имоти. Това поне сочи официалната статистика.

През летните месеци пазарът на недвижими имоти в България почти успява да достигне нивата от 2019 г., твърдят брокери. През юни, юли и август по данни от Агенцията по вписванията, цитирани от „Адрес“, са изповядани 54 961 покупко-продажби, което е само с 0,5% по-малко от 55 486-те сделки, регистрирани през същия период на предходната година.

Според шефа на Национално сдружението „Недвижими имоти“ Добромир Ганев обаче обемът на сключените сделки е чувствително по-малък през тази година спрямо миналата. Например за София намалението е с 13%. Варна е с най-малък спад от само 7 на сто. В Пловдив сделките са с 15% надолу, в Бургас със 17%, а в Стара Загора с 13%. Няма нито един град за първото шестмесечие, където има ръст на сделките спрямо 2019 година.

Освен при сделките обаче има и спад на издадените разрешителни за строеж. За София намалението е с 26 на сто.

Освен това банките са продължили да кредитират домакинствата и реално условията не са променяни с малки изключения. По трудно е станало отпускането на ипотечни кредити на хора, заети в транспорта и туризма, които са и най-пострадалите сектори заради ограничителните мерки, заяви Ганев. Според него отпуснатите ипотеки през първата половина на тази година са 6000 само за София при сключени 11 600 сделки, което на практика означава, че всеки втори имот е купен с ипотека.

Вследствие на тези фактори цените на жилищата почти замръзнаха по време на пандемията и само в отделни райони е отчетено леко понижение. Това бе потвърдено и от националната статистика, откъдето обявиха, че имотите са поевтинели с 1% през второто тримесечие на база предходната година. Това е и първото намаление за последните пет години, става ясно от анализа на статистиката.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share