Броим пари за безплатното саниране, от 15 ноември кандидатстваме

Броим пари за безплатното саниране, от 15 ноември кандидатстваме

Технически паспорт, архитектурно заснемане на сградата и куп други бумаги са част от документите, които трябва да бъдат подготвени и заплатени предварително от сдруженията на собствениците, за да бъдат допуснати до безплатното саниране. За изваждането само на технически паспорт са необходими около 400-500 лева на апартамент.

В предишната Национална програма за енергийно обновяване на сгради тези документи не са се изисквали предварително, а са били включени в проекта и след одобряването на кандидата са изпълнявани. „Възниква въпросът какво се случва и дали няма да останат излъгани и ошушкани собствениците на сградите, които заплатят от джоба си обследването, а не се класират по програмата, пита председателят на сдружение на собственици на 14-етажна сграда в столичния жк „Младост 1“ Асен Асенов. Търсенето на изпълнител на паспорта и обследването може да забави кандидатстването и да бъде изпуснат срокът за безплатно саниране, посочва той.

Финансова схема „Плати, колкото спестиш“ разработват в Европарламента. Идеята е банките да предоставят заем с държавна гаранция, като сумата отговаря на тази, която биха спестили, постигайки енергийна ефективност в домовете си, разказа евродепутатът Цветелина Пенкова на годишната среща на Националното сдружение на общините. Тя посочи, че групата, която работи по темата, се опитва да открие средства извън държавните бюджети, с които да бъдат подпомогнати гражданите, и подчерта, че санирането е дълбок ремонт за 60% енергийна ефективност, пише „Телеграф“.

За да улесни сдруженията, от Община Бургас обявиха, че са готови да поемат разходите за техническия паспорт и сертификатите, а след одобрението на проекта на съответното дружество ще си възстановят парите от оперативната програма. В момента местната власт търси спешно обследвачи на сградите за саниране в Бургас срещу 16 млн. лв.

Задачата им е да извършат обследване за енергийна ефективност, архитектурно заснемане и да издадат технически паспорт на сградите, кандидатстващи за саниране по Националния план за възстановяване и устойчивост на многофамилни жилищни сгради на територията на общината.

Сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради могат да кандидатстват за “Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I” от 15 ноември тази година. Сградите трябва да са проектирани преди 26 април 1999 г. и са допустими, ако в тях има поне 4 жилища на двама собственици.

Заявките с изискваните документи ще се подават в общината, където се намира сградата. Заявленията за подновяване на сградите, които са подадени до 31 март 2023 г., кандидатстват за 100% безвъзмездно финансиране, а за подадените след тази дата до 31 декември 2023 г. се предвижда 20% самофинансиране. Общият размер на средствата по проекта за обновяване на сгради възлиза на 1,4 млрд. лв. Предвижда се минималният размер на отпуснатите за една сграда средства да е 100 000 лева, а максималният да не може да надхвърля 6 500 000 лева. След изпълнение на проекта трябва да бъде постигнато поне 30% спестяване на първична енергия и клас на енергопотребление „В” или по-висок.

Ще се финансират мерки за подмяна на дограма, топлинно изолиране на външни стени, покриви, подове, изграждане на ВЕИ, ремонт или подмяна на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната ефективност. Допустими са реконструкция на вертикалните тръби на парното с хоризонтални, подмяна на електрическата инсталация и енергоспестяващо осветление в общите части на сградата. По програмата не са включени подмяна на радиатори в апартаментите, на асансьори, дейности по т.нар. вертикална планировка, тоест на терените около сградата, както и ремонт и подмяна на ВиК инсталации.

Течове и гърмящи климатици в безплатно обновени блокове

В санирани по предишната национална програма за обновяване на жилищните сгради в Бургас тече вода отвсякъде, климатици гърмят. В края на 2017 и началото на 2018 г. след завършване на първата партида панелни сгради заваляха жалби за некачествено саниране. Блок в бургаския комплекс „Изгрев“ се наводни, след като от таваните на последния етаж започнала да тече вода. Това се случи навръх коледните празници, а жителите излязоха на протест. Месец по-рано, след саниране се наводни и друга сграда в „Меден рудник“, за което бяха платени близо 3 млн. лв. Случаят бе идентичен. И в Русе се оплакват от некачествено изпълнение на хидроизолацията, топлоизолацията, течащи покриви, падаща мазилка, лош монтаж на дограмата – това са само част от проблемите, за които съобщават русенци в жалбите си до общината. Случаите не са един и два. В блок „Изола планина“ в квартал „Дружба“ например обитателите се оплакваха от течове, проблем с коминните тела и други. В кооперация на алеи „Възраждане“ пък се жалваха от изкривена дограма, на която стъклата се пукат, наводнение на асансьора и куп други дефекти.

Изолираха само половин блок в Бургас

Един от най-големите блокове в Бургас, на ул. „Вардар“ №1, остана саниран само наполовина. Половината от западната му част, в която попадат четири жилищни входа, е с нова визия, а останалите четири входа на изток си стоят сиви и олющени. Причината за парадокса е, че навремето е строена като две отделни сгради, макар че телата им са свързани на калкан. Заради това и в блока има две отделни етажни собствености. Съсобствениците от едната събрали всички документи и кандидатствали по програмата за саниране още миналата година. Другата етажна собственост обаче срещнала яростен отпор от собствениците. Повечето от тях са възрастни хора и се страхували, че след санирането ще им откраднат апартаментите. След дълги караници и разправии етажната собственост все пак успяла да събере необходимите подписи и също подали документи, но се оказало, че малко са закъснели.