Борчове съсипват бизнеса! Масово разпродават оранжерии, лозя и ниви

Частни съдебни изпълнители масово разпродават оранжерии, лозя, ниви и други земеделски имоти в Пловдивско. Причините в повечето случаи са идентични – невъзможност за обслужване на банкови кредити, кредити към фирми и частни лица и данъчни задължения.

Публичен търг на два пъти се организира за оранжерийния комплекс в село Черничево, но кандидати не се намират. Той е на площ от 12 500 кв. м и част от имот с обща площ 21 506 кв. м. Оранжерията е оборудвана с модерни системи и инсталации, а оценката с прилежащата земя е за над 1 млн. лв.

Тя е собственост на Екатерина Сиракова и Станислав Сираков, който е съдружник в „Екскалибур“ Справка в Търговския регистър показва, че фирмата на Екатерина Сиракова „Холистика-2000“ ЕООД е със запорирани дялове в полза на Българска банка за развитие и на ПроКредит Банк, с размер на запорите съответно за 105 217 лева и 104 031.55 лева.

Символичният капитал на дружеството обаче е от 100 лв. Оранжерията е била ипотекирана на няколко пъти, като последната ипотека е за сумата от 580 000 лв. Сиракова е теглила кредит за изграждане на оранжерията, явно с надеждата да получи европейска субсидия, с която частично или изцяло да го погаси. От Държавен фонд „Земеделие“ обаче са отказали плащане. От институцията съобщиха, че Екатерина Сиракова е регистрирана в Интегрираната система за администриране и контрол като кандидат за участие в Програмата за развитие на селските райони за период 2014-2020 г. Нейният проект бил по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, но не е бил одобрен. Лицето не е получило субсидия вследствие на отказ от финансиране поради недостатъчен бюджет“, уточниха от ДФЗ.

След втори търг, насрочен от частен съдебен изпълнител, без нов собственик остана и оранжерията в село Дъбене. Тя е собственост на „Земеделска кооперация Дъбене – 96“.

Огромният комплекс с обща площ от близо 115 декара, придобит от кооперацията по време на ликвидационния процес, години наред се отдава под наем, но не може да попадне на специалист. От кооперацията го отдават все на хора, които нищо не разбират от земеделие и в крайна сметка водят обекта до фалит. Дълговете се трупат и така се стига до изпълнителни дела, коментират от Райфайзенбанк, където е ипотекирана оранжерията в с. Дъбене.

Още десетки земеделски имоти са обявени за продан от частни съдебни изпълнители в Пловдивска област. Сред тях е огромен лозов масив от над 200 декара в с. Правище, който е оценен за над 1 млн. лв., друго трайно насаждение в Цалапица, както и много пустеещи и обработваеми ниви в региона.

 

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share