Борис Джонсън обеща промени на Острова след коронакризата

Борис Джонсън обеща промени на Острова след коронакризата

Британският премиер Борис Джонсън обеща да промени Великобритания след коронавирусната криза – ще строи повече жилища, ще подобри образованието, ще се бори с престъпността и ще подкрепи зелената икономика, предаде Ройтерс.

В реч, чиято цел бе да сплоти Консервативната партия, започнала да става все по-критична към лидера си, Джонсън изложи виждането си за Великобритания, където пандемията от Ковид-19 извади на показ дълбоко вкоренени неравенства.

Използвайки като метафора за подобряване на състоянието на Великобритания собствената си трудна битка с Ковид-19, той заяви: „Преминахме през твърде много разочарования и трудности, че да се съгласим със статуквото и да си помислим, че животът може да си остане същият, какъвто беше преди чумата“. „Той няма да си остане същият, защото историята ни учи, че събития от такъв мащаб, войни, глад, чуми, събития, които засягат човечеството в огромната му част, както този вирус, не идват и не си отиват просто ей така. Не можем повече да дефинираме основната задача пред страната ни като просто възстановяване на нормалността. Такава дефиниция не е достатъчно добра“, каза той на конгреса на корсерваторите в Бирмингам. .

По думите на Джонсън в основата на плана за възстановяване след коронавирусната криза ще е изграждането на инфраструктура за производство на възобновяема енергия. „Нашите морета крият огромен потенциал за снабдяване на нашите домове и общини с евтина зелена енергия и ние правим нужното тази сила да бъде впрегната в действие“, каза британският министър-председател. „Сега, когато се възстановяваме, трябва да се възстановяваме по един по-зелен начин. Затова се ангажираме с нови амбициозни цели и инвестиции в енергия от ветрогенератори, за да ускорим напредъка си към нулеви нетни емисии до 2050 г.“, заяви той.

Великобритания предвижда да бъдат вложени средства в размер на 160 милиона лири в пристанища и заводи като част от усилията за четворно увеличаване на капацитета на кралството за добив на енергия от вятъра. Идеята е това да стане факт до 2030 г., когато тези мощности е предвидено да достигнат 40 гигавата, което се равнява на около половината от сегашните възможности на Обединеното кралство за производство на енергия от всякакви източници.

В обръщението си към торите Джонсън каза, че няма да е достатъчно икономиката да се върне на равнищата си отпреди Ковид-19, а ще е нужно да се увеличат темповете й на растеж.

Министър-председателят засегна и спора, възникнал около изпълнението на обществени събития на песента „Властвай, Британия“ (Rule Britannia) и обвини политическите си опоненти, че се опитват да пренапишат историята. По думите му той и Консервативната партия с гордост пеят тази песен от колониалната епоха.

„Гордеем се с културата, историята и традициите на нашата страна. Те буквално искат да събарят паметници, да пренапишат историята на страната ни, да редактират националната биография и да я направят да изглежда по-политически коректна“, каза Джонсън, имайки предвид опозицията в лицето на Лейбъристката партия. „Не се притесняваме от песни, в които се пее как Британия властва над моретата. Всъщност чрез националната корабостроителна стратегия на Консервативната партия ние дори изпълваме това с реално съдържание“.

През последните месеци във Великобритания започнаха да се водят разгорещени дебати за историята й, за ролята й в трансатлантическата търговия с роби и колониалния период.