Борисов разпореди: Бърза писта за желаещите да се ваксинират

Едновременно с четвъртата ваза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което той свика с представители на двата щаба – националния и ваксинационния щаб, както и здравния министър Костадин Ангелов, съобщиха от Дондуков 1.

Малко по-рано Борисов написа във Фейсбук, че е разпоредил всички българи, които искат да се ваксинират, да могат да го направят максимално бързо.

Там той уточни, че четвърта фаза от ваксинационния план ще бъде обединена с другите етапи. В болниците в страната ще бъдат създадени и „зелени коридори“, за да може процесът да бъде ускорен, включително и през почивните дни. „Осигурили сме достатъчно ваксини за българските граждани“ ,казва още премиерът. По думите му с масовата имунизация, с адекватното лечение, което нашите медицински специалисти осигуряват на пациентите, със спада на смъртността, няма да се налага въвеждано на допълнителни ограничения и рестрикции. „Данните показват, че мерките са ни перфектни“, пише още той.

Иначе по време на заседанието Борисов бе категоричен, че на първо място е важно всеки желаещ лекар да бъде ваксиниран. Същевременно, след като са създадени условия за ваксиниране и за втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, за да бъдат ваксинирани. „Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави“, заяви премиерът.

Поясни, че лекарство няма, но с група от медикаменти нашите медици са се научили да лекуват. Напомни, че вчера сме имали 1086 нови случаи. За сметка на това в Гърция, където били в локдаун от месеци имали 1400, а в съседна Сърбия – 2561. В Германия пък са 10 000, а в Австрия – близо 2000, а Чехия – 10 813. За него най-голямата изненада била Израел, защото при ваксинирано 10 млн. население, случаите са 3305 , което е 3 пъти повече от България.

„Две са нещата – адекватно лечение и Божията помощ. Нямам друго обяснение на тези данни“, каза премиерът.

Здравният министър на свой ред докладва, че общо към 18 февруари 25 441 са ваксинирани с втора ваксина и 90 514 са общо ваксинираните с първа доза на ваксината. Така по думите му днес се очаква броят на ваксинираните да достигне около 100 000 души.

Шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че в края на деня се очаква доставка от 57 600 дози от Оксфордската ваксина, като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ в страната. „Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини. Информацията, която имаме за месец март от производителите и от ЕК, е поне за 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план“, докладва още Кирилов.

Той добави още, че Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина – на компанията „Джонсън и Джонсън“. „Беше предоставена допълнителна информация на медицинските специалисти, също така – експертни становища по всички специалности, така че всички медицински специалисти, които поставят ваксини, да бъдат спокойни за официалната информация, свързана с трите ваксини“, изтъкна още той.

В рамките на работното съвещание главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев поясни, че ситуацията в Европа и Балканите е стабилна, а у нас има повишаване на заболеваемостта, но то е плавно. Отчете спад на смъртността в страната. „Това показва, че опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават“, отбеляза Кунчев.

По думите му най-тежка е ситуацията в Португалия и Чехия, както и Франция, тъй като там процентът на този щам е голям, като в първите две държави е над 50 %, а във Франция -над 40 %. В Източна Европа той бил по-малко, като в Гърция е между 15 и 20 %, където обаче са открили и двата нови щама – от Южна Африка и от Бразилия. Това ни кара и ние да сме нащрек и да продължим със секвенирането, каза Кунчев. Иначе у нас най-тежко е положението в Кюстендил, а най-леко – Търговище. „Може да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване на заболеваемостта, но ако е с този темп, не представлява опасност за здравната система“, каза още той.

Председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски също отбеляза спада на смъртността в страната, която в последните седмици варирала между 8 и 9 %, а за тази седмица намаление с с около 9 на сто. По думите му това е резултат както от натрупания опит на медицинските екипи при лечението на COVID-19, така и заради намаления натиск върху здравните заведения. „Има възможност всички болни, които постъпват, дори и в тежко състояние, да получат адекватни грижи. Това е важното“, категоричен беше Мутафчийски.

Шефът на „Пирогов“ Асен Балтов пък напомни, че от днес активно започват да работят 5 ваксинационни пункта в болницата. И който желае да се ваксинира с „Астра Зенека“ от 1 до 4 фаза, може да го направи и през уикенда. По думите му иска така да дадат един тласък на хора, които дълго са чакали.

Previous post Експертът Мика Зайкова: Режат пенсиите с 20%
Next post КАТ се филмираха, пускат шофьори „под прикритие“