Борисов от Раковски: В политиката инатът на никого не е помогнал

Премиерът Бойко Борисов отново тръгна на обиколка из страната. Този път в Раковски, където провери как е ремонтиран храм в близкото село Стряма. Заедно с него бяха здравният министър Костадин Ангелов и социалният – Деница Сачева.

Предстои изографисването на храма, поясни свещеника на православната църква, а премиерът обеща подкрепа.

Борисов определи катедралата като прекрасна и запали свещичка за здраве. В двора пък е старата църква, като премиерът даде да се разбере, че ще помогнат и за нейното реновиране, в зависимост от какво има нужда сградата. Досега държавата е дала 600 000 лева за църквата и 100 000 от ГЕРБ. „Няма голямо и малко дарение. Важното да е от сърце“, каза Борисов.

В Раковски има католическа общност, която Борисов призова да гласуват на 4 април, въпреки че тогава е Католическият Великден. Изтъкна, че тогава пък православните християни са в строг пост. Депутатът Младен Шишков от ГЕРБ, който също е част от католическата общност поясни, че проблемът е организацията на секциите.

„Какво направим?“, попита Борисов и добави: „В политиката инатът на никого не е помогнал“. Шишков пък на свой ред пък добави, че не било коректно да се определи 4 април за ден на вот.

Премиерът напомни, че преди ден е бил с село Брезница и Добринище, където имало църкви и джамии. Поясни, че католическата общност у нас е една от най-съвестните. Заяви, че ще посети и католическата катедрала в града. Борисов изпадна в спомени, когато през комунизма са ходели тайно до храма. „А сега като отидат и се кръстят в църквата“, каза премиерът по адрес на комунистите.

След това Борисов посети и индустриалната зона край Раковски, където инвеститорите са англичани. На шега Борисов заяви, че английският премиер Борис Джонсън му е казвал на времето,че като се пенсионира ще дойде да живее в България. Изтъкна, че мерките у нас били по-либерални, отколкото в UK. А това се дължи на факта,че имаме добро управление на кризата. И даде пример с икономическата криза от Гърция, след това мигрантската, с които също сме се справили добре. Напомни, че сме на 27-о място в Европа по заболеваемост и добави: „И заводите работят“. Борисов допълни още, че над 1,3 млрд. лева са дали от държавата в подкрепа на бизнеса. По схемата 60/40 вече са изплатени близо 714 милиона лева и са запазени над 250 000 работни места. Сачева пък поясни, че 24 компании от индустриалната зона са ползвали мерките за подкрепа за бизнеса за 7 млн. лева.

По-късно Борисов написа във фейсбук, че 5 000 души работят в индустриална зона, а през последните 20 години тя е осигурявала препитанието на над 30 000 души. С 2,5 млн. лв. в Стряма ще бъде изградена пречиствателна станция и канализация, които ще обслужват и огромната индустриалната зона край селото.Напомня, че за да се осигури по-добра свързаност, през декември МС са отпуснали 600 000 лв. за изграждането на околовръстен път в село Стряма, който значително ще улесни и работещите в зоната. Амбицията на ръководството й пък била да стане първата въглеродно неутрална зона в България.

Следващата спирка бе при училището в Раковски „Христо Ботев“, където от педагогическият персонал се похвалиха, че ще увеличат заплатите. Школото е ремонтирано отново с подкрепа на държавата. Даде да е разбере, че не дели кметовете и помагат на всички общини независимо от партиите. „Много пари ни харчи тази пандемия“, каза Борисов и избори мерките 60/40, 80/20, 75/0. И призова за дисциплина и дистанция в училище. Отново напомни, че ще пуснат и големите, ако така се управлява пандемията.

Поясни, че сега някои се присмивали, че изоставаме с ваксинирането в сравнение с други в ЕС. Но призова да се изчака и да не се окаже, че Ангелов е бил прав в стратегията ни и сме заделили и втората доза, което било важно при нарушените доставки на ваксини. „Ще ги оставим да си говорят“, каза Борисов. Призова и да се продължи с проверките по заведенията. Ангелов пък напомни за казусите в София, където били наложени глоби. „Няма да се поколебаем да защитим здравето на българите, независимо какво ще ни коства“, каза здравният министър.

Борисов напомни, че в последните години за образователната инфраструктура е направено много, колкото никой досега не бил правил. За радост в Раковски имало добра раждаемост и затова правели градини и разширяват школа.

Здравният министър пък даде да се разбере, че от 4 февруари ще върнат обратно в клас три паралелки. Ангелов поясни, че ако се запазят данните за заболяваемостта под 120 на 100 000, от 4 февруари ще разрешат три класа от 5 до 12 клас – може би 7-ми, 12-ти и 8-и или 5-ти – да се върнат в училище. Темата щяла да се обсъжда утре ма среща с просветния министър.

Посетиха и спортна площадка в града. Изтъкна, че целта е хората да се връщат в населените места из страната и за радост прирастът на деца е голям. Напомни, че над 65 млн.лева са дали на София за градини и училища.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share