Борисов от Лъки: Радев да каже кои пари да спрем – на учителите или на лекарите

Премиерът Бойко Борисов отново тръгна на обиколка. Заедно с него е зам.-регионалният министър Николай Нанков, както и областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Оказа, се че Борисов е в община Лъки и близкото село Дряново, където преди дни имаше свлачище и дори се наложи евакуация на няколко души. По този повод Борисов поясни, че държавата ще даде 470 000 лева за двете свлачища в Лъки. Напомни, че властта е давала пари за улици и школа в града, пътят за Кръстова гора също бил на привършване.

Кметът Валентин Симеонов на свой ред заяви, че за 3 месеца правителството е осигурило 53 млн. лева за ремонт на няколко пътя в общината. Борисов го увери, че ще се продължи и концесията за оловни руди, като това ще стане още сряда. Премиерът напомни, че се правело и околовръстното на Асеновград и Пловдив, което било важна връзка за района.

„Много е красивата природата ни, но скалите са ни много лоши“, каза Борисов и поясни, че при резки температурни разлики скалите се пукат и падат от водата.

Даде да се разбере, че следобед вътрешният министър Христо Терзийски ще събере щаба за бедствия и аварии, защото има проблеми на много места, така че да започне да се оправят склонове и дерета на всички населени места в района – Петърч, Костинброд, Гоце Делчев, деретата по Брезница, Дъбница и др. „За да може да се вземе решение днес и да се отпуснат средства за възстановяване на участъците“, каза Борисов. По думите му обаче на места трябва да се потърсят алпинисти, защото на Рилския манастир няколко пъти падали скални маси и добре, че нямало жертви. „По пътя за Рилския Манастир наклонът е 80-90% и могат да работят само алпинисти“, посочи премиерът.

„Много бих искал следващия път президентът като коментира, да каже кои пари да спрем. Казва да спрем харченето на пари, но кои го питайте. Да каже: Борисов, незабавно спри изплащането на 106 млн. лв. на месец за пенсионерите, 15% увеличението на полицаите, спри двойното увеличение на заплатите на учителите, спри парите на пожарникарите, спри парите за кметовете. За хората на първа линия или от тези 1,4 млрд. за бизнеса?. Кои пари да спрем? Или да каже – спрете „Хемус“, не е важно за Варна или Търново, или спрете Ботевград – Мездра, или спрете вторият лот на „Европа“ за Сърбия, или спрете „Струма“?“, каза Борисов и поясни, че за всички проекти са дадени около 5 млрд. лева.

Напомни, че в другите държави в Европа е локдаун и имат много по-тежки условия, а у нас с майсторско управление успяваме да борим пандемията. „Представете си вечерен час от 18.00 часа, а в България бизнесът работи“, каза той и добави: „Да , трудно е, но всичко работи“. Малко по-късно написа във Фейсбук, че именно защото сме реагирали първи на кризата и финансирали ключовите мерки за справянето с пандемията – днес сме на едно от последните места в Европа по заболеваемост.

Следваща спирка бе пътят за Лъки, който също се ремонтира, където остава само износващия слой и полагането на мантинели. Бюджетът за мантинели е нараснал два пъти и половина през 2020 година, в сравнение с 2019-та. Така от 24 млн. лева е стигнал до 64 млн.лева, докладва в тази връзка Николай Нанков. А МВР – шефът Христо Терзийски поясни, че 466 са загиналите по пътищата в страната през 2020-та, което е с 164 по-малко в сравнение в 2019-та. Отбеляза, че единствената година с по-малко жертви е 1960 г, когато са били 450. Намалявали и тежките ПТП-та с над 15 %, както и при ранените. 115 млн. лева пък е събрало МВР от глоби, което било с 30 млн. лева повече.

„Колкото повече се подобрява нивото на пътищата, контрола си оказва влияние. Камерите са едни от най-добрите регулировчици на скоростта“, каза Борисов. Каназирева отчете, че се работи много по локалите, като отправи молба за околовръстното в Пловдив, а Нанков увери, че веднага щом времето се оправи, започва ремонтът. „Вие в Пловдив сте глезени, не може да отидете на кръговото, локали си имате“, пошегува се Борисов с нея.

След това Борисов се отби да види отдалеч и хранилището към близкия рудник, което се разширява. Концесията на рудника ще бъде удължена, а Борисов заръча да се спазват всички еконорми. Каназирева пък поясни, че контролът е на високо ниво и ги следят.

Премиерът се отби и в Бачковския манастир, където бе посрещнат от игумена епископ Соний. Поясни, че се чувства добре като види какво са направили. За векове ще остане, каза той. В момента в манастира върви реставрация на стенописите, което отново става с помощ от държавата. „Сигурен съм, че на хората много им харесва“, каза той, а владиката му показа новите икони на Цар Борис. „Смятай ако се направят филми за нашите царе, както за викингите“, каза Борисов. Владиката пък поясни,че иконите са все на български майстори. Борисов отбеляза, че пред всяка икона има дезинфектанти. Получи от владиката като подарък копие на чудотворната икона на Света Дева Мария в знак на благодарност за това, което прави за църквата. Борисов и на него заяви, че следобед ще свикат щаба за аварии, за да оправят срутища и дерета, но не можел да не мине да го види.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share