Борел отива в Скопие, но няма да говори с Лавров

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че ще пътува до Скопие за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), но няма да разговаря с руския външен министър Сергей Лавров.

Борел обясни на пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Брюксел, че не би желал мястото на ЕС на срещата на ОССЕ да остане празно. Той поясни, че ще участва в официалната вечеря, но ще се наложи бързо да се върне след това заради други срещи в Брюксел.

Върховният представител съобщи, че е приключила основната работа по новите санкции срещу Русия заради войната в Украйна и изрази надежда съответното решение да бъде прието през декември. Не виждам признаци на умора в ЕС от войната в Украйна, всеки е загрижен и признава успехите на украинците. Не можем да си позволим да бъдем уморени, коментира той. Борел посочи, че общата помощ на ЕС за Украйна вече достига 27 милиарда евро.

По неговите думи руският президент Владимир Путин ще използва зимата, за да продължи да тероризира украинското население и да поврежда енергийната мрежа. Русия се опитва да използва трагедията в Газа, за да причини допълнителни разрушения и страдание в Украйна и се надява, че вниманието на света е отклонено от друга трагедия, заяви Борел. Исках да уверя Дмитро Кулеба, че конфликтът в Близкия изток не ни отдалечава от намерението ни да подкрепяме Украйна, обобщи върховният представител, цитиран от БТА.

Кулеба отбеляза, че все още няма решение за използване на запорираното в ЕС руско имущество за възстановяването на неговата страна. Той изрази надежда на предстоящото в средата на декември заседание на Европейския съвет да бъде последвана препоръката на Европейската комисия за начало на присъединителните преговори с Украйна.