Бойко Рашков: Борисов трябва да бъде разпитан

Бойко Рашков: Борисов трябва да бъде разпитан

Бившият премиер Бойко Борисов трябва да бъде повикан на разпит. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред Нова TV.

Поводът – сигнала до Рашков от бизнесмен, който твърди, че лидерът на ГЕРБ и експремиер му е оказвал натиск да не уличава негов министър в корупционна схема. Служебният МВР шеф обяви за сигнала преди няколко седмици, като се оказа, че той е бил подаден преди 12 години, а проверката по него прекратена по давност. Малко преди Рашков да говори пред Нова TV пък на сайта на „Евроком“ беше обявено, че пред водещия в телевизията Сашо Диков вътрешният министър е обявил, че Борисов ще бъде разпитван, но по други два случая – „Ало, Ваньо“ и проверката за кюлчетата.

Самите думи на Рашков пък дойдоха, броени часове, след като Борисов заяви, че е стартиран сценарий срещу него да бъде привикан точно преди вота.Поводът за твърдението му пък бяха серия от разпити на бивши и настоящи магистрати, за които стана ясно вчера сутринта. Те са били проведени преди няколко дни, като са били извикани двама известни прокурори от близкото минало – Бойко Найденов, който за кратко бе и обвинител №1, както и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов. Пред NOVA Кокинов потвърди, че е бил разпитван преди дни по проверка в МВР, разпоредена от Рашков, но не даде подробности. В петък пък за показания е била привикана действащия следовател от НСлС Бисерка Стоянова.

След като разбрали, че е действащ магистрат, от ГДНП поднесли извинения на следователката и обяснили, че е станала техническа грешка. Причината е, че следователката има имунитет и не може да бъде обект на разследване, без това да е разрешено от Висшия съдебен съвет. Според информация на БНР, привикан за старо разследване, което касаело предлагане на подкуп от 200 000 лева на ексизпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Светослав Симеонов е бил и бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Според „Правен свят“ пък предстояло на разпит да бъде извикан и председателят на КС Борис Велчев за проверка по разследване, водено в мандата му като главен прокурор. Пред сайта Борис Велчев посочи, че няма представа защо може да бъдат разпитвани колегите му Найденов и Кокинов и то за неща отпреди 12-13 години. „Ако бъда поканен, ще се отзова“, заяви председателят на КС. Междувременно от МВР лаконично заявиха, че

„в рамките на работата по конкретен сигнал в ГДНП се извършва проверка. В хода ѝ бивши магистрати и действащ служител на Националната следствена служба, в качеството им на граждани, са били поканени в главната дирекция, за да дадат писмени сведения“. Малко след излизане на информацията за разпитите, тя бе коментирана от експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Това се случи по време на брифинг на ГЕРБ по повод на отчета на служебния кабинет.

Първоначално Борисов не участваше в него, но се появи след въпрос дали проверките и разпитите на прокурорите са свързани със сигнал на МВР шефа Рашков срещу Борисов за намеса в разследване. Докато Томислав Дончев отговаряше, че не случайно Рашков отговаря за организирането на вота в кабинета и това „безспорно е предизборно мероприятие“, влезе самият лидер на ГЕРБ, който заяви, че целта на проверката е той.

„Това е началото на края на един голям сценарий. Тоя цирк не е срещу прокурори и следователи. Целта съм аз. Предполагам, че и мен ще ме викнат седмица преди изборите, вие ще бъдете викнати на тоя панаир“, заяви експремиерът и допълни, че е „поразучил малко“ и разбрал, че викат на разпити заради сигнал от 2009 г. „Този човек, за когото твърдяха в началото, работи в одита на МЗ вече много години. Някой чул, че бил уволнен през 2009 г. и аз трябва да си спомня дали някой е идвал тогава при мен“, каза Борисов, като допълни, че служебният кабинет прави „главоломна чистка“. Той попита и дали се е разбрало кой е назначил „директора на дирекцията на вътрешния министър Бойко Рашков“, като призова журналистите да направят проверка. Лидерът на ГЕРБ попита докъде е стигнало разследването за подслушванията и категорично отрече да е давал нареждане за подобни действия.