Бойко Ноев: Политици, които отстояват тезата на Кремъл – вън от политиката

Бойко Ноев: Политици, които отстояват тезата на Кремъл – вън от политиката

Има политици, които не трябва да бъдат допускани не само в Република Северна Македония, но и на българската политическа сцена. Това са политици, които отстояват тезата на Кремъл. Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев, като коментира нанесения побой на Християн Пендиков в Северна Македония.

По думите му и ние не може да си затваряме очите, че български политици вършат неща, които влошават отношенията с РСМ и дават поводи на македонските граждани да се оправдават, като бият български граждани с българско потекло. Оглушителното мълчание, с което София се отнася към поредните опити за оправдание от страна на Скопие, не означава, че не трябва да предприемем практически действия.

Основният проблем е, че утвърждаването на тяхната македонска идентичност трябва да стане чрез забрана на всичко българско, посочи Ноев. В Македония продължава да бъде забранено да бъдеш българин и на това трябва да се сложи край. Това са действия, подкрепени или допускани съзнателно от македонските власти, категоричен бе бившият военен министър пред bTV.

Той добави, че никога не е имало вето над Северна Македония, но ключовото условие е правата на македонските българи да бъдат защитени и уважавани с правата на всички останали народи и хора в РСМ. Докато това не се случи, няма да има европейско бъдеще за Република Северна Македония, даде да се разбере Бойко Ноев.

„Само в техните ръце е това ние да живеем заедно и да имат те европейско бъдеще“, каза още бившият военен министър.