Бодрум – райско кътче между ориенталското и модерното

Бодрум – райско кътче между ориенталското и модерното

Между лазурните брегове и извисяващите се около тях планини, луксозните хотели и древните градове, ориенталската култура и европейския стил – там се намира Бодрум, едно от най-привлекателните туристически кътчета на Турската Ривиера.

Наричан понякога и Перлата на Турция или турския Сен Тропе, градът се е прострял върху скалисти хълмове над три залива точно на мястото, където водите на Егейско море се срещат с тези на Средиземно. До 60-те години на миналия век той е бил малко рибарско селище, а днес е модерен център, който привлича множество туристи и известни личности с чудесните си условия за почивка. Много от тях идват тук както заради плажния отдих, спа туризма и бурния нощен живот, така и заради богатото културно наследство.

Разположен е на едноименния полуостров, който се състои от главния град и много околни крайбрежни курорти като Яликавак и Тургутрейс. Градът се намира на северозападния бряг на залива Гьокова, точно срещу гръцкия остров Кос.

Водата тук е кристално чиста, а планинските склонове са покрити с борови гори. Климатът е мек, а най-приятното и

подходящо за посещение време е извън непоносимите жеги

в края на септември и началото на октомври. Плажовете в самия град са каменисти и чакълести, но само на няколко километра пред вас ще се открият едни от най добрите заливи в цялото егейско крайбрежие – Гюмбет, Торба и Ялъкавак. В тях морето е сякаш затворено от всички страни от планината и напомня на едно голямо красиво и спокойно езеро – без вълни и с кристални води. Синият, жълтият и зеленият цвят се сливат един с друг и хармонично се допълват в незабравима за окото картина.

Много туристи предпочитат да си наемат яхта или лодка от пристанищата или да се насочат към водните спортове. Може да се отдадете още на уиндсърф, подводен риболов и, разбира се – подводно гмуркане, което е една от най-предпочитаните активности сред посетителите на района, които искат да се докоснат до морското дъно и сами да разкрият скритите му прелести.

Освен свежест и красота тук

отвсякъде блика история

Това съвсем не е случайно, предвид че точно на това място се е родил и Херодот – самият баща на историята! Основан през 11-и век пр.н.е., градът бил известен в древността като Халикарнас. А освен като родното място на Херодот той се славил и като мястото на смъртта на цар Мавзол, чиято гробница се превръща в едно от седемте чудеса на света. Любопитното е, че широко използваната дума „мавзолей“ произлиза тъкмо от неговото име.

Въпреки че днес от гробницата са оцелели само руини, дори от представите за някогашните й внушителни размери ще ви побият тръпки и затова мястото е едно от задължителните за посещение, когато сте тук. В момента в Турция се разработват планове за възстановяване на оригиналния й вид.

Другата локация, която нито един турист не бива да пропуска тук, е крепостта Бодрум, от която градът получава името си и която по особено интересен начин е

свързана и с българската литература и история

Построен от рицарите тамплиери през 1402 г. като средновековен замък, посветен на св. Петър, той е чудесен пример за архитектурата на 15-и век. Интересно е, че за съграждането му използвали камъните точно от мавзолея, който за съжаление не успял да удържи на едно разрушително земетресение от 13-и век. Камъните обаче влизат в друга употреба и впоследствие новата крепост се превърнала в един от най-важните военни центрове на рицарите.

По-късно обаче Сюлейман Великолепни отново слага ръка върху района и завладява Бодрум, а с него и крепостта „Св. Петър“. Така името й – Petreum на латински, е преобразено от османците в Бодрум и се превръща в официалното название на града.

Интересен факт е също, че в началото на миналия век крепостта е използвана за затвор, като точно в този период в нея са били заточвани редица българи. Тъкмо за Бодрум кале пише и Пейо Яворов в стихотворението си „Заточеници“, чието първоначално заглавие било „Към Подрумкале“.

А освен красивия замък

тук се намира и Музеят на подводната археология

в който ще откриете множество древни находки, извадени от морското дъно и една от четирите най-големи колекции от стъклени предмети в света. В края на пристанището има и голяма колекция от древни амфори.

Амфитеатърът е още едно свидетелство за изпълненото с живот минало на древния Бодрум. Извисяващ се на върха на един хълм, той се състои от три отделни части: място за публика, място за оркестър и сцена. Театърът побира 13 000 хиляди души и е бил построен по времето на елинския период.

Друг забележителен топос без съмнение е портата на Миндос, разположена в западната част на Бодрум. Тя представлявала един от двата входа на древния Халикарнас, част от защитните 7-километрови градски стени, построени през 4-ти век също от цар Мавзол. Точно през 333 г. пр.н.е. днешната забележителност се превръща и в символ на една от

най-баталните сцени от историята на местността

когато войските на Александър Велики обграждат целия Халикарнас и го разрушават, оставяйки само портата.

Градът привиква туристите и със своята крайбрежна алея, изпълнена със заведения, от които можете да се насладите на морето, неговия бриз и яхтите на пристанището. Многото тесни улички, пълни с магазинчета и търговци, пък ще ви накарат да усетите духа на ориенталската култура.

Освен с всичко това Бодрум е известен и като най-купонджийския турски курорт със своята рекордна гъстота на барове, нощни клубове, ресторанти и дискотеки на квадратен километър. Основна нощна локация тук са тъкмо крайбрежната алея и яхтеното пристанище. За най-добрият бар в града често се посочва Hadigari Night Club, а Halikarnas, носещ името на древния град, е сред

най-големите танцувални зали в света

Повечето туристи комбинират почивката си до Бодрум и с най-различни други пътешествия, сред които до град Ефес, Памуккале и до гръцките острови Кос и Родос. Най-предпочитаната екскурзия от тях обаче е до остров Кос, където може да стигнете с ферибот само за 1 час.

Улиците на Стария град Кос са красива смесица от древно, модерно, западно и източно влияние. Както и много други острови от гръцките архипелази, той също се споменава в древногръцките митове, един от които е свързан с Херакъл. Тук ще откриете множество интересни забележителности, най-известната сред които обаче крепостта, позната като замъка на Нерация, чието посещение ще сложи перфектния завършек на вашата почивка.