Бодигард на Путин, носещ ядреното му куфарче, намерен в локва кръв

Бодигард на Путин, носещ ядреното му куфарче, намерен в локва кръв

Бодигард на руския президент Владимир Путин, носещ куфарчето му с ядрени кодове, е бил намерен прострелян в дома му в Московска област, предаде „Мирър“.

53-годишният Вадим Зимин е бил открит в локва кръв. Той е тежко пострадал и е настанен в интензивно отделение с риск за живота. Пенсионираният полковник от Федералната служба за сигурност е отговарял за куфарчето с ядрените кодове, което винаги придружава лидера на Кремъл.

Известно е, че е изпълнявал тази роля като адютант на бившия президент Борис Елцин. Той е продължил в службата за сигурност, издигайки се до полковник при управлението на Владимир Путин. Зимин е открит с огнестрелни рани в кухнята на апартамента си в Красногорск, Московска област. По време на инцидента неговата съпруга, която е медик, е лекувала ранени руските войници, изпратени да се бият в Украйна.

Руските медии пишат, че Вадим Зимин е заемал висша длъжност в митническите служби. Предполага се, че е бил изправен пред наказателно преследване за взимане на голям подкуп. Смята се, че е направил опит за самоубийство. Анализатори посочват, че Путин умишлено показва въпросното „ядрено куфарче“ по време на медийните си изяви, за да изпрати смразяващ сигнал към западните страни, че ако се наложи, Русия ще използва ядрения си арсенал. С тези кодове Путин може да заповяда използването на стратегическия арсенал на Русия в случай на заплаха за националната сигурност на страната.