Боденското езеро – цветният рай на 4 държави

Боденското езеро – цветният рай на 4 държави

Боденското езеро, наричано още езерото Констанц, е истински цветен рай, при това на цели 4 държави. Край бреговете му, в рамките само на половин – един час можете да посетите Германия, Швейцария и Австрия, а на още трийсетина минути навътре в сушата е и германско-люксембургската граница. Цветята са буквално навсякъде – от градските паркове до прозорците на частните домове. Освен, че остров Майнау е известен като Островът на цветята, във всяко едно германско градче край езерото ще можете да се радвате на уникални цветни картини, плуващи лебеди, прелитащи дирижабли, цветовете или плодовете на стотици хиляди ябълки и круши, да пробвате едни от най-вкусните аспержи, а скоро да се повозите и на първия електрически кораб.

Разходката ни край Бодензее всъщност започна от Швейцария, защото именно това беше най-близкият начин за транспорт от летището в Мюнхен – с експреса до Лугано и оттам с местния влак към Констанц. Най-близкото летище е това в Цюрих, Швейцария, но пък безспорно това в Мюнхен има много удобни транспортни връзки.

Няма нужда да се обяснява, че разликата в класата и качеството на германските железници и родните е от небето до земята. От контактите за зареждане на мобилни телефони, до персоналното място за работа, за да не губите време, освен ако не сте като мен и не искате да се наслаждавате на околната зеленина от панорамните прозорци.

Констанц, най-големият град край Боденското езеро, гарантирано ще ви изненада приятно. Старият град привлича с очарователни къщи с цветни фасади, сред които най-известните и фотографираните са безспорно тази на кметството и на хотел Граф Цепелин, както и с безброй детайли.

Сред най-известните атракции на града е статуята на куртизантката Империя. Полуголата дама, която се върти в кръг на всеки всеки 4 минути, буквално държи в ръцете си цялата власт – фигурите на краля и на висш църковен духовник. Вдъхновена е от разказ на Оноре дьо Балзак. Първоначално поставянето є предизвикало скандал, но се оказало, че довела в града край Бодензее, както наричат местните Боденското езеро, допълнителни туристи, които искат да я фотографират на фона на сините езерни води.

Всъщност сатиричната фигура напомня за констанцкия събор, който в началото на 15-ти век се опитва да преодолее така наречената Папска схизма – борбата за власт над католическата църква, след смъртта на папа Григорий XI. На същия този събор чешкият проповедник, философ и реформатор Ян Хус е осъден като еретик.

Констанц е и може би най-удобното място, от което да вземете ферибот, за да разгледате и останалите забележителности край Боденското езеро. Можете да изберете бърз такъв, който просто да ползвате като транспорт или по-бавен, туристически, с който да разгледате различни градчета край езерото от брега и да изберете кое от тях искате да опознаете по-добре. От опит – не пропускайте колкото се може повече от тях. Защото всяко има различен чар и забележителности, които заслужават да се видят. Сред по-големите градчета край езерото са Меерсбург, Фридрихсхафен и Линдау.

Средновековният Меерсбург е на по-малко от половин час с ферибот от Констанц. Градът е известен заради средновековния си замък, построен през 7-ми век от краля на династията на Меровингите – Дагоберт, “новият” замък, построен през 18-ти век и тесни улички, които ще ви пренесат назад във вековете. Неслучайно е избран и като вдъхновение от редица художници, пресъздали впечатляващите му архитектурни забележителности.

Фридрихсхафен пък е единственото място в света, от което можете да полетите с дирижабъл. Макар и значително по-умален модел от прословутите луксозни управляеми балони с двигатели на граф Цепелин. Всъщност той е родом от Констанц. Към момента се предлагат 12 различни маршрута и въпреки, че цената никак не е ниска, със сигурност преживяването си заслужава. Най-кратките полети, с продължителност от 30 минути, струват 265 евро на човек.

Безспорно най-фотогенично е пристанището на Линдау – което се затваря от 33-метров фар и баварски лъв с тегло от 50 тона. В градчето със сигурност ще ви очарова архитектурата на къщите, старата църква с иконописи, които се предполага, че са на художника Ханс Холбайн, да се разходите по старата крепостна стена, да откриете тесните тайнствени проходи между стените на къщите, прилични на процепи, които съкращават пътя ви. Както и да се насладите на гнездящи по брега на езерото лебеди, които съвсем не се смущават от преминаващите и снимащи ги туристи.

Районът около Боденското езеро е известен не само като цветната, но и като плодовата и зеленчукова градина на Германия заради плодородната си земя. Бързо ще се убедите, че гледките и вкуса са уникални, но дори те отстъпват на гостоприемството на местните хора. Може би освен слънцето, безкрайното синьо и зелено, които се сливат наоколо, традициите, историята и архитектурата, за това влияние има и повечето кислород във въздуха. Причина за него са огромните ябълкови насаждения, които всеки ден отделят по 300 тона кислород на ден.

Пчелите, които цяла Европа се бори да запази, също са фенове на района край Боденското езеро. Дотолкова, че са близо 100 000. Местните се стремят да ги запазят не само чрез продукцията си, но е сериозна мода и строенето на така наречените “хотели за насекоми”.

Ако си представяте подобни на родните градини с овошки, недейте. Всъщност ябълките край Боденското езеро са подредени в стройни редици, като послушни войни, а за да се запазят от сланата често са покрити с мрежи, разказват ни във фермата Щефелин.

Освен да си купите био ябълки, тук можете да хапнете или да опитате от местния ябълков или крушов шнапс и от доста популярния местен джин. Съвсем наблизо се намира и дестилерията Сенфт, в която освен тези традиционни питиета дори произвеждат ром, като внасят меласата за него от Куба или Ямайка. Предлагат се както дегустации, така и възможност да си отнесете питиета вкъщи за щастие на доволните ви роднини и приятели.

Ако пък искате да се запознаете с успешен винопроизводител, който по съвместителство е и майка на три малки деца, посетете Тереза Дойфел, която ще ви представи местни сортове бели вина.