Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с „АстраЗенека“

Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с „АстраЗенека“

Ваксинационният щаб продължава да работи, имаме заседание в понеделник, на което ще обсъдим важни неща. Това съобщи пред бТВ маг. фарм. Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

„На този етап няма индикация за спиране на ваксинирането с „АстраЗенека“, подчерта той. И обясни, че оценката на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) към момента показва, че съотношението полза – риск е положително. По думите му препоръката е за прилагането на ваксината в съответствие с разрешението за употреба.

„Но очакваме становището на ЕМА по отношение на допълнителния анализ, който се извършва за данните за безопасност. В края на другата седмица се очаква тази информация“, поясни Кирилов.

По думите му за втората доза от ваксината все още няма категорична препоръка, въпреки че част от държавите като Германия са посочили, че обмислят втората доза да бъде от РНК ваксина.

„ЕМА изиска от производителите да предоставят всички данни, които имат за такъв тип комбиниране, за да може да бъде направена регулаторна преценка“, уточни Кирилов.

Междувременно ЕМА ще направи допълнителен анализ за ваксината на „Янсен“ (Джонсън&Джонсън).