„Блумбърг“ предсказва: Вълна от COVID бунтове и революции

Световната агенция „Блумбърг“, цитирана от Стандарт, излезе с коментар на един от най-силните си колумнисти Андреас Клют, който прогнозира народни вълнения в различни страни и региони на света заради пандемията. Като доказателство той прави няколко исторически паралела с епидемии от различни епохи.

Клют припомня бубонната чума в Англия през 1625 година, по време на която поетът Джордж Уитър описва масов безпорядък по улиците на столицата, навалица от хора, излезли срещу строгите мерки на властите. И по онова време мерките са били в посока социална дистанция. Подобни вълнения, даже по-сериозни, които са довели до въстания, е имало в Англия още след първата вълна от чумата „Черната смърт“- през 1381 година.

Според автора, по време на сегашната пандемия вече е имало протести в 26 страни, сред които Германия, Италия, Бразилия, Израел и Сърбия. В някои страни жителите изразяват несъгласие с жестоките мерки, които пречат на бизнеса, в други – протестите са срещу политици, заподозрени в корупция. Също така, в някои страни на улицата излизат хора, които вярват в конспиративните теории и отричат съществуването на смъртоносния вирус.

Авторът очаква сериозен ръст на протестните настроения по света. По неговите думи, на фона на пандемията може да се обострят всякакви протестни акции, по подобие на тази, в подкрепа на чернокожите – Black lives matter.

Previous post Одобриха терапията с антитела, която излекува Тръмп от COVID
Next post Стресът и отрицателните мисли също унищожават имунитета ни