Блокада в центъра на София – автоинструкторите протестират

Автоинструктори от цялата страна протестират в столицата срещу предлагани промени в наредбите за дейността на центровете за обучение на шофьори.

На площад „Батенберг“ десетки учебни автомобили изпълниха пространството и блокираха движението по булевард „Цар Освободител“, предаде БНР.

Недоволството на бранша е продиктувано от готвените промени в две наредби – 37 и 41 от Агенция „Автомобилна администрация“, които се отнасят за условията и обучението на шофьорите и реда за провеждането на изпитите за придобиване на правоспособност, както и въвеждането на електронен контрол по време на курсовете и изпитите.

Според инструкторите, текстовете на наредбите са лобистки и натоварват бранша с допълнителна административна тежест, като на практика не дават на сектора да работи нормално и са предпоставка за корупция.

Протестиращите настояват промените да бъдат съгласувани с бранша, обясни пред БНР Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти (СБА): „Всички колеги се чувстват излъгани. Ние отново сме тук и отново в готовност да излезем и да протестираме за правата си.

Нашето искане е едно – да бъде свален този проект на наредба 37 и 41 и да не се правят такива проекти, без да бъдат съгласувани с бранша и да се вземат предвид техните забележки“.

С годините учебните центрове се товарят непрекъснато с административни тежести, каза в предаването „Преди всички“ Стефан Малковски от Сдружение „Национален автоинструкторски съюз“. Той посочи, че протестиращите не са срещу въвеждането на електронен регистър и електронен картон.