Битка на милионите – кой финансира предизборните кампании в САЩ

През 2016 г. двамата кандидати по това време Доналд Тръмп и Хилари Клинтън са похарчили общо 1,8 милиарда долара. Тази година Тръмп и новият му съперник Джо Байдън вероятно ще похарчат повече.

Но кой плаща сметката? Отговорът е сложен.

От една страна, и двамата кандидати се хвалят, че хиляди обикновени американци финансират кампанията им с малки вноски от 10 или 20 долара всеки, което е вярно. Също както е вярно, че стотици милиардери дават огромни дарения за техните кампании, упражнявайки голямо влияние при избора на най-могъщия човек на планетата.

Федералната избирателна комисия (FEC), правителствената организация, която контролира изборите в Съединените щати, гарантира, че към 22 септември общият принос в президентските кампании през изборния цикъл през 2020 г. достига цифрата от 3 155 милиарда щатски долара, както сочат данните на Би Би Си Мундо.

От тази сума 1072 милиарда щатски долара са индивидуални дарения под 200 щатски долара. Трябва да се подчертае, че преките дарения на кандидати са много ограничени от изборни правила, които налагат строги парични ограничения и много изисквания за прозрачност при тяхното предоставяне.

Но има страничен път, по който частните пари достигат до кандидатите без толкова много контрол.

Той идва от името на комитетите за политически действия (PAC или Супер-PAC), вид организации за набиране на средства за политически каузи, които по принцип трябва да поддържат известна независимост от предизборните кампании на кандидатите.

Например, републикански милионер, който вече е достигнал законовите ограничения за дарения за конкретен кандидат, може вместо това да дари много повече пари за консервативно ориентиран Супер-PAC.

Тази организация, Супер PAC, не може да работи директно и пълноценно с кандидата, но може да защитава консервативните идеи и да плаща за телевизионни реклами с подобно мислене.

Супер-PAC, тъй като се подчиняват на по-малко правила, са тези, които насочват значителна част от ресурсите на магнатите към политическите каузи по техен избор.

В този предизборен цикъл те вече са събрали 1 418 милиарда щатски долара, показват данни на FEC, цитирани в доклад на Center for Responsive Politics(CRP), американска неправителствена организация.

По ирония на съдбата политикът, който е събрал най-много средства директно за своята кампания през 2020 г., е кандидат, който вече не е в борбата. Това е демократичният милиардер Майк Блумбърг, който преди да се оттегли от надпреварата изтегли около 1 милиард долара от собствените си пари за неуспешната си кандидатура за президент.

Тръмп от своя страна съобщава, че е събрал досега 476 милиона долара, докато Байдън съобщава, че има вноски от 531 милиона долара, според най-новите доклади до FEC. И двамата кандидати имат достъп до портфейлите с големи възможности.

Според доклад, публикуван през август на „Ню Йорк Таймс“, този, който се очертава като най-големият дарител на кандидатурата за президент на Доналд Тръмп, е Тимъти Мелън, загадъчен милиардер, наследник на банкова династия, който вече дари 10 милиона долара тази година за „Америка Фърст Екшън“, една от организациите, която подкрепя преизбирането на настоящия президент.

Но Байдън не изостава много.

Дори кампанията му зависи повече от големите вноски, отколкото тази на Тръмп, което изглежда противоречи на традиционното описание на американската политика, в която републиканците, а не демократите, се разглеждат като най-близката партия до големите капитали.

Според информация на CRP към септември 52% от средствата за предизборната кампания на демократа са от големи дарения, в сравнение с 46% за Тръмп.

В доклад на списание “Форбс” през август тази година се твърди, че 131 американци с лично състояние, надвишаващо 1 милиард долара, са дарили средства на демократичния кандидат, в сравнение със “само” 99 от тях, които са се наклонили към Тръмп.

Между 2019 и 2020 г. финансовият предприемач и провалил се кандидат за президент Том Щайер е дал 46,3 милиона щатски долара за кампании на Демократическата партия, според данни на CRP цитирани в доклад, публикуван през август от американската обществена новинарска мрежа NPR.

Друг финансов магнат, Доналд Сусман, е прехвърлил 22,6 милиона долара за същия период на демократични каузи, които включват президентски и парламентарни надпревари.

А на 13 септември богатият бивш кандидат и магнат от Уолстрийт Майк Блумбърг обяви, че планира да достави 100 милиона долара в подкрепа на Байдън в ключовия щат Флорида.

Президентският стремеж на Байдън, разбира се, е засилен от новата близост на Уолстрийт с демократите. Сред тези, които пряко финансират усилията на Байдън, е и спорният роден в Унгария милиардер Джордж Сорос, който според „Форбс“ е дал близо половин милион долара за каузата на демократа. Но той е надминат по щедрост от Джеф и Ерика Лоусън, собственици на компютърната и комуникационна компания Twilio, които дадоха 1,2 милиона долара за кампанията на демократа.

Най-големите дарения не са непременно тези на най-богатите. Никол Шанахан, съпруга на съоснователя на „Гугъл“ Сергей Брин, с богатство от 65 милиарда долара, е дала 25 000 долара за кампанията на бившия вицепрезидент Байдън, казва „Форбс“.

Списъкът на големите дарители на Байдън включва и известни личности като холивудския режисьор Стивън Спилбърг или Мег Уитман, бившата ръководителка на портала за електронна търговия eBay.

Някои милиардери с латински произход също са в списъка на Байдън.

Според списъците на FEC, консултирани от Би Би Си Мундо, Хорхе Перес, кубино-американският магнат за недвижими имоти, често описван като най-богатия латиноамериканец в САЩ и който някога е сключвал сделки с недвижими имоти с Тръмп, е дал 2800 щатски долара тази година на кампанията на Байдън.

В същото време други испаноезични магнати се кланят на републиканците.

Това е случаят с Робърт Унануе, от хранителната компания „Гоя“, който беше замесен в дискусии преди няколко месеца, след като испаноезичните активисти призоваха за бойкот срещу продуктите му за подкрепата, която предлага на Тръмп.

Унануе публично демонстрира подкрепата си за президента. Лично дарение от август 2019 г. в размер на 3000 долара за Републиканския национален комитет се появява в счетоводството на Националния републикански комитет (FEC).

Други хора с испански фамилии в този списък с дарители включват братята Джуд и Кристофър Рейес, милиардери предприемачи в разпространението на бира в САЩ, които вече са обещали по 50 000 щатски долара като принос за усилията на Тръмп, според „Форбс“.

Най-щедрите привърженици на кампанията за преизбиране на президента, освен гореспоменатия Тимъти Мелън, включват финансовия предприемач Стивън Шварцман от фонда „Блекстоун“.

Според FEC на 31 януари Шварцман е дал 3 милиона долара на „Америка Фърст Екшън“, комитет за политически действия в подкрепа на Тръмп, в допълнение към други дарения за различни републикански каузи.

Други решаващи фигури, подкрепящи Тръмп, са Исак Перлмутер, израелско-американски бизнесмен с богатство от 4,2 милиарда долара, свързан с компанията майка на супергероите от комиксите на Марвъл.

Според „Форбс“ Перлмутер е предложил над 700 хиляди долара на кампанията за оставането на Доналд Тръмп в Белия дом. Заплетените цифри на счетоводството в САЩ се присъединяват към многото индикации, които сочат към сложен политически сценарий в страната.

И двамата кандидати се наричат “народни”. И двамата имат подкрепата на стотици хиляди обикновени хора, които искат да дадат по няколко долара, за да защитят политическите си предпочитания.

Но също така Байдън, подобно на Тръмп, има значителен брой мегасилни бизнесмени, готови да инвестират богатство в търсене на победата на кандидата, който според тях ще защити по-добре техните интереси.