Билалов надви Геро и грабна приза за най-добър комедиен актьор

Михаил Билалов надви Герасим Георгиев-Геро и Кръстьо Лафазанов в битката за най-добър комедиен актьор и грабна приза „Златен кукерикон 2020“ за най-добра мъжка роля. Билалов получи наградата си на 1 октомври вечерта на церемония в Сатиричния театър „Алеко Константинов“, където за четвърти път бяха връчени театралните награди за хумор и сатира „Златен кукерикон“. Призовете са учредени от трупата на Сатиричния театър към колегите от страната, които развиват комедията и сатирата на театрална сцена. Творците от Сатирата не подлежат на номинации.

Наградите трябваше да бъдат раздадени на рождения ден на театъра – 7 април, но извънредното положение, въведено заради пандемията от COVID-19, наложи церемонията да бъде отложена с половин година. Връчването на „Златен кукерикон“ винаги преминава в ритъма на веселбата и песните, като в спектакъла участва цялата трупа на театъра начело с директора Калин Сърменов. Мотото на шоуто, което по ирония на съдбата съвпадна със световната пандемия, премина под знака на спешната сатирична помощ и под сянката на COVID-19, макар че опасният вирус не бе споменат нито веднъж от сцената.

Замисълът на спектакъла-церемония беше още от началото на годината, когато у нас, а и в Европа не върлуваше коронавирусът. За да може да оказват спешна сатирина помощ актьорите от Сатирата бяха облечени като доктори и медицински сестри, а водещи на церемонията бяха урологът проф. Александра Сърчаджиева и гинекологът доцент член-кореспондент Калин Сърменов. Те заеха своите места в линейката, а шофьорът на медицинската кола – Мартин Гяуров съобщаваше имената на номираните. Така в шеги и закачки и с много музика премина награждаването на творците.

Михаил Билалов бе отличен за ролята си в спектакъла „Енергични хора“ от Василий Шукшин под режисурата на Николай Урумов в Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора. Това е първата сериозна роля, която правя, пък бях отличен за комедиен актьор, коментира с усмивка актьорът, получавайки „Златния кукерикон“. Той пожела и на колегите си, и на зрителите колкото се може по-скоро да настъпят по-добри времена, когато носенето на маски в театрите вече няма да е нужно. От сцената на Сатирата гледайки към публиката Михаил Билалов направи аналогия с чеченците с маски, които нахлуха в московския театър на Дубровка и извършиха терористичен акт.

Преди да получи наградата си екранният Джаро дълго прегръщаше своя съперник в театралното състезание Герасим Георгиев. Геро пък сърдечно поздрави Билалов за наградата, а след това шеговито се обърна към трупата на Сатирата и смъмри колегите си, че не са дали приза на него.

Вяра Табакова получи „Златен кукерикон“ за най-добра актриса в комедиен спектакъл. Тя бе наградена за ролята си в „Облог“ от Дейвид Линдзи – Абер на режисьора Стефан Спасов в Народния театър „Иван Вазов“. Вяра Табакова отвя конкуренцията в лицето на Нона Йотова и Радосвета Василева.

Борислав Чакринов грабна наградата за режисура за постановката „Умопомрачение“ от Сам Бобрик, копродукция на Драматичен театър „А. Будевска“ – Бургас и Театрална къща VIVA ARTE.

Сатиричният театър отличи със „Златен кукерикон“ в категорията „Млада надежда“ режисьора Веселин Петров за постановката му „Бог“ от Уди Алън в Драматичен театър „Ст. Киров“ в Сливен.

Призът за най-добър спектакъл отиде при Драматични театър „Н.О.Масалитинов“ в Пловдив за спектакъла „Слава“ от Питър Куилтър на режисьора Стайко Мурджев. Наградата бе връчена на директора на театъра Кръстьо Кръстев, който обаче покани на сцената и режисьора, и изпълнителката на главната роля Ивана Папазова.

Сатиричният театър присъди Наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев на режисьора Андрей Аврамов, който е поставял десетки спектакли на родните театрални сцени.

Калин Сърменов пък откри церемонията с епиграмата на Радой Ралин:

Срещнали се на полянка
прабългарин и славянка
Вади-тури, вади-тури
народиха чукундури
Хем крадливи, хем ебливи,
но най-вече завистливи.

Александра Сърчаджиева пък цитира част от друга крилата епиграма на сатирика: „По страшен от спина, по-жилав от рака, сега за сега се оказа простака“.

По традиция Сатиричният театър раздава и анти-награди за издънки, които се наричат „Златно звънче“. Първата такава награда за 2020 г. отиде при американския президент Доналд Тръмп „за неговите невероятни постижения в областта на медицината“ и най-вече за призива му към американците да пият дезинфектант срещу COVID-19. Както е известно дебилната шега на Тръмп се възприе буквално от някои американци и десетки намериха смъртта си, а други хиляди се отровиха, но за щастие оживяха.

Без да визира определени личности Калин Сърменов пък вмъкна, че пелените и политиците трябва да се сменят по-често.

Със „Златно звънче“ си „тръгна“ и Българският футболен съюз затова, че успя да съсипе всичко изградено преди 25 години от златното поколение родни футболисти. С анти-награди бяха отличени и всички, които чрез мними естетични процедури превръщат красиви българки в посмешище, всички наглеци в държавата и всички, които забравят миналото си.

Шеговитата церемония не мина и без леки политически закачки, но те бяха насочени само срещу опозиционни личности, които при това не бяха представени с истинските им имена. По време на предишните награди „Златен кукерикон“ на прицела бяха и управляващите, но този път от Сатиричния театър явно са преценили да не взимат страна и да не пренасят протестите от улицата и в театъра. Затова и последните изцепки на високопоставени държавници, които възмутиха голяма част от българските граждани, не получиха „Златно звънче“.

Трупата на Сатирата обаче се присмя на известната дама политик Лая Цолова, изиграна талантливо от Албена Павлова. Зад нейния образ зрителите разпознаха бившия омбудсман Мая Манолова. Комиците осмяха и Долен Сайдъров, който има навика да бие и да псува по телевизията. А очевидно зад този образ се криеше лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

Пред публиката застана и Теодор Елмазов, който в ролята на паразитолог номер 1 проф. Тодор Кантарджиев, обясни популярно как правилно трябва да носим предпазните маски. В реалния живот директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ, освен с експертизата си, е известен и със смешните физиономии, които прави по време на брифингите. Самият той, горещ привърженик на носенето на маски, нееднократно се появяваше на пресконфереции с маска, надяната на главата. Именно така го представи и Теодор Елмазов.

Накрая на церемонията директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов помоли публиката да аплодира всички достойни лекари, като имената на някои от тях бяха съобщени в залата. На финала от видеостена се обърна д-р Дениз Зия – хирург в Университетската болница „Света Анна“ в София. Той активно участва като консултант при снимките на втория сезон на сериала „Откраднат живот“. Като лекар д-р Зия изповядва максимата, че смехът лекува. Така че смейте се и се веселете и ходете на театър, призова трупата на Сатирата.