Бизнесдама се прави на земеделец, за да открадне евросубсидии

Окръжната прокуратура в Пловдив подхвана бизнесдама от Стамболийски, опитала да присвои чрез измама европейски субсидии за земеделски земи.

42-годишната Стоянка М. регистрирала четири търговски дружества, които следвало да се занимават със земеделска дейност. През 2017-а тя заявила, че обработва земеделските земи и кандидатствала за подпомагане. Представила пред Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ в Пловдив неверни данни по Закона за подпомагане на земеделските производители.

В заявленията за подпомагане и в приложенията към тях е посочила обработваеми площи, които релано не са били ползвани, стопанисвани и обработвани през стопанската 2017-а. Става въпрос за общо 108 парцела с площ от общо 860 дка, в землищата на град Стамболийски, село Ново село и други населени места. Целта на Стоянка била да получи средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз, а именно от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, по схема за единно плащане на площи, схема за преразпределително плащане и схема за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и за околната среда – зелени директни плащания и от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Така тя осъществила четири отделни престъпления.

Служители на фонда извършили проверка на място на заявените площи и установили, че те не са обработват, както било посочено в документите.

Част от тях били заявени като угари, но липсвала, каквато и да е обработка. Други, за които обвиняемата твърдяла, че са с посеви от ечемик и царевица, въобще не били засети. Несъответствал и посоченият брой овошки в ябълкова градина.

Обвиняемата не получила плащания от еврофондовете, като за случая е била уведомена прокуратурата, което дало и повод за започване на наказателното производство.

Спрямо бизнесдамата от Стамболийски е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share