Бившият земеделски министър Мирослав Найденов бил на разпит за „Банкягейт“

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов бил на разпит за „Банкягейт“

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов е бил вчера на разпит в ГД „Национална полиция“.

Според източници на БНР той е бил разпитван от служител на отдел „Убийства“ за разследването отпреди повече от десет години за предлагане на подкуп от 200 000 лв. на бившия изпълнителен директор на държавен фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов.

За това разследване ставаше дума в т.нар. скандал „Банкягейт“, след който през 2013 година оставка като градски прокурор на София подаде друг разпитван – Николай Кокинов.

Не съм разпитван още в Главна дирекция „Национална полиция“, с най-голямо удоволствие ще го направя, ако се наложи. Става дума за дело, което е водено преди 11 г. Това заяви пред Lupa.bg бившият главен прокурор Бойко Найденов.

„Лице на име Станислав или Светослав си е променяло показанията под едно или друго влияние. Националната следствена служба си е свършила тогава перфектно работата. Получили са се данни, че са му оказвали натиск на този човек, разпитан е пред съдия. Двамата разследващи следователи са направили всичко, каквото трябва тогава“, обясни Найденов, който е и бивш директор на Националната следствена служба.

„Делото е прекратено, ако се намерят основания, то може да бъде възобновено. Не мога повече да коментирам случая, тъй като вече не съм в прокуратурата. Напуснах 2013 г., когато стана Сотир Цацаров главен прокурор. Дойде ми малко вповече и си тръгнах“, обясни Найденов и допълни: „Делото е прекратено след моето напускане“.

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов вече е разпитван в главна дирекция „Национална полиция“. „Питаха ме за неща отпреди 12-13 години“, каза Кокинов. Той добави, че това било във връзка с някакви проверки, които вероятно се извършват.