Бебето, оперирано във Франция спирало да диша, докато спи

Тримесечното момиченцето, което беше транспортирано в понеделник с военния самолет „Спартан“ за лечение в Париж, е родено с рядкото генетично заболяване от което по време на сън – когато детето напълно спира да диша. Става дума за „Вроден хиповентилационен синдром“, който се отличава с дихателни проблеми

Становището на експертна комисия от „Майчин дом“, която разглежда случая, определя необходимостта от транспортиране на детето към френската болница „Робер Дебре“ и техният специализиран Институт за контрол на дишането.

В Париж родителите ще преминат специален курс на обучение как да бъде обслужвани специфичните потребности на бебето и да се използва неинвазивна техника и апаратура за поддържане на дишането, съобщиха от Майчин дом.

Екипът на Интензивното отделение на Клиника по Неонатология, който придружава 3-месечното момиче, включва д-р Анета Попиванова и акушер Камелия Спасова, като цялата операция по организацията и обезпечаването с медицинската апаратура за транспорт е ръководена от проф. д-р Боряна Слънчева.

По думите на изпълнителния директор проф. д-р Иван Костов сложната медицинска акция между СБАЛАГ „Майчин дом“, Министерство на здравеопазването, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи ще завърши успешно след около месец, когато момиченцето се прибере благополучно в България. Специфичната транспортна акцията е първата с такъв мащаб в условия на пандемия, реализирана с екип на найголямата и най-старата акушеро-гинекологична болница в България „Майчин дом“. Проф. д-р Костов подчертава сложността на координацията и изказва благодарността си за активната подкрепа и съвместните усилия на Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната и Министерството на външните работи.

Специалната задача е изпълнена от 16-та транспортна авиационна група със самолет С-27 „Спартан“ вчера. Самолетът излетя в 11:27 ч. от летище София за летище Шарл дьо Гол в Париж, оборудван със специализирана медицинска апаратура и екипировка за безопасното транспортиране на бебето. На борда се намираше и медицински екип, съобщиха от МО. В 21:21 ч. същия ден самолетът кацна обратно на летище София след извършена успешно авиомедицинска евакуация.

Командир на екипажа е майор Веселин Асенов, помощник-командир капитан Николай Георгиев, а борден инженер майор Мирослав Пипев.