Бдете! Ударно преди празниците – нова измама плъзна през пощата

Бдете! Ударно преди празниците – нова измама плъзна през пощата

Кибер измамници от Северна Африка са се активизирали и ударно крадат профили на българи през електронната им поща, за да търсят данни за банкови карти и да им източват сметките, пише „Телеграф“. Само за последния месец в ГДБОП са подадени над 100 сигнала за ужилени потребители, разкриха антимафиоти. Според тях обаче реалният брой на ужилените е много по-голям.

„Обикновено хакери, които подозираме, че са от Северна Африка и арабски страни, избиращи пощи в abv, които не са ползвани от години. Те не са защитени, не са им сменяни паролите и с тях човекът си е регистрирал фейсбук профила. Именно такива са най-често хакваните в последния месец профили“, обясниха спецченгета от отдел „Киберсигурност“.

По думите им целта на хакерите е да стигнат до данни за плащания, номера на кредитни и дебитни карти, за да източат парите. Особено преди коледните и новогодишните празници тази практика взима особено големи размери. Киберченгетата са засекли, че най-често хакерите са тунизийци и нигерийци. Те превеждат текстовете от пощата на жертвите с гугъл преводач. В доста от профилите в социалните мрежи излизани и текстове на арабски. Има обаче и друга версия, че наши кибертерористи също искат да ударят празничния джакпот и проникват в профилите на потребителите. Търсят същото – банкови пинкодове особено сега в бума на онлайн пазаруването.

Има и случай, в който хакерите са откраднали профила на мъж, сменили са паролата на пощата му, а след това са отворили и инстаграм на негово име, ползвайки снимките му. Спецченгетата признават, че нямат много полезни ходове за разследване, тъй като и повечето потребители не са взели мерки за двустепенна защита на фейсбуците си. Освен това там разменяли много лични и изобличителни снимки, които в последствие можели да използват за изнудване и искане на пари от страна на хакерите.

В такива случаи освен сигнал до ГДБОП ужилените трябва да сигнализират и фейсбук и да докладват „превзетия профил“, че е хакнат. Междувременно продължава да се вихри и нигерийската схема – през откраднати профили да се искат пари от името на човека, като кореспонденцията се води от IP адреси от Близкия изток например.

Има и случай, в който хакерите са откраднали профила на мъж, сменили са паролата на пощата му, а след това са отворили и инстаграм на негово име, ползвайки снимките му. Спецченгетата признават, че нямат много полезни ходове за разследване, тъй като и повечето потребители не са взели мерки за двустепенна защита на фейсбуците си.

Освен това там разменяли много лични и изобличителни снимки, които в последствие можели да използват за изнудване и искане на пари от страна на хакерите. В такива случаи освен сигнал до ГДБОП ужилените трябва да сигнализират и фейсбук и да докладват „превзетия профил“, че е хакнат. Междувременно продължава да се вихри и нигерийската схема – през откраднати профили да се искат пари от името на човека, като кореспонденцията се води от IP адреси от Близкия изток например.