Бдение пред Столична община заради смъртта на 16-годишното момче и… „Оставка!“

Протестно бдение със свещи под наслов „Безхаберието убива” се проведе пред Столичната община. Гражданското недоволство е породено от смъртта на 16-годишното момче, което загина от токов удар на оживен столичен булевард.

Протестиращите изразиха гнева си от „прехвърлянето на вината за фаталния инцидент между институциите“. Те поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Една от версиите за инцидента, при който в София заради токов удар загина 16-годишно момче, е неправомерно захранване на частен обект. Въпросът е: Кой го е допуснал?

Ще има експертизи, изискани документи от всички институции и от търговец в района.

Металната част на шахтата е попаднала под високо напрежение, заяви енергийният експерт и декан на Електротехническия факултет в Техническия университет – професор Валентин Колев, пред БТВ.

„Там е стъпил единият крак, а другият крак е бил на земята и се получава висока потенциална разлика между двете точки, върху които са стъпили двата крака, и възниква опасност за пострадалия“, обяснява ни на място проф. Колев. В науката това се нарича „крачно напрежение“, предполага той.

Или протичане на ток през човека по пътя крак – крак. В зависимост от съпротивлението на изолационната подложка и обувките човекът може да попадне под различни стойности на напрежението. В този случай момчето нямало късмет.

„По принцип би трябвало да представят изолация, но зависи и от обувките. Някои обувки са с проводими подметки“, отбелязва проф. Колев.

И в момента място на инцидента крие рискове за пешеходците, смятат експерти, тъй като шахтата не е достатъчно добре обезопасена.

„То е опасно и на 50 см от него да бъдеш. Тези ограждания трябва да бъдат направени на по-голям периметър. Тези двата кабела – черният захранва ето този търговски обект, а белият, минавайки през стълба, захранва друг търговски обект. Това е недопустимо да се прави по този начин. Тези кабели трябва да бъдат, или подземно положени, или въздушно“, обяснява проф. Колев.

Той и другите електроинженери, които потърсихме за коментар, подчертават, че отговорите за трагедията са под капака на опасната шахта. А той за тях е затворен.

Previous post Валентин Златев обеща: Ще запазя Къщата с ягодите в автентичния й вид
Next post „Лудогорец“ започна годината с отличен