БГ туризмът загуби 800 млн. евро заради пандемията

Туристическият бранш отчита 800 млн. евро по-малко приходи, които не могат да бъдат компенсирани дори българите да останат да почиват в страната, предаде Нова тв. Броят на чуждестранните туристи у нас е намалял с близо 75 на сто на годишна база.

Докато преди година туризмът е генерирал 12% от брутния вътрешен продукт на страната, сега това е невъзможно заради сериозния спад на туристи.

Заетите в сектора виждат спасение единствено в помощта от държавата и допълнителни антикризисни мерки. Туроператорите пък предлагат пътешествениците да плащат част от таксите за провалените си ваканции.

„Този сезон работихме с 99 % бълагарски туристи, на които трябва да благодарим, защото ни спасиха“, коментира собственикът на хотел Мария Жекова.

Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма допълни, че през настоящата година има около 550 000 българи, които са пътували активно в България, за сметка на излизанията в чужбина. Въпреки това обаче загубите не могат да компенсират.

С 60% са намалели и туристите от чужбина, които си наемат апартаменти и къщи за лятна ваканция.

„Много от тези апартаменти вече не се отдават краткосрочно. Съответно – има доста по-малко конкуренция на пазара. Спадът е от над 40%”, заяви мениджърът на фирма за краткосрочно отдаване на жилища под наем Борис Павлов.

Без работа са останали и фирмите за отдаване на коли под наем.

„Спадът е около 50%. 15 – 20 от заявките за август са отпаднали”, разкри Иво Виячки.

От Института за анализи и оценки в туризма очакват възстановяването от икономическата криза да отнеме поне две години.