БГ програмистите масово: Емигрираме при „Майкрософт“ в Гърция!

Преди 3 дни Гърция и „Майкрософт“ обявиха инвестиционна сделка за над 1 млрд. евро за изграждането на облачна инфраструктура за съхраняване на данни в Южната ни съседка. Новината е на път да разтърси IT сферата у нас из основи, а мнозина заети в областта приемат събитието като катастрофално и дори заплашват, че ще напуснат България в посока Атина. Lupa.bg разговаря с няколко видни предприемачи във високите технологии за последците на новината за родната икономика.

„Особено важна част от договора е ангажиментът на „Майкрософт“ да обучи хиляди млади гърци в процеса по изграждането на хъба. Те ще останат да работят в компанията, която освен заетост, се очаква да доведе със себе си и високи заплати за местните“, коментира К. К., собственик на верига от магазини за онлайн търговия. Според него именно подобни сделки определят стандарта на живот в страната и изборът на Гърция ни оставя да живуркаме около и под нивото на бедност в Европа.

„Директно се местя с микрокомпанията си на юг. Тук само ни вдигат прага за максимално осигуряване, което е смърт за IT сектора, който единствен произвежда продукт с добавена стойност“, твърди пък Г. Б., програмист, уеб дизайнер и специалист по „Гугъл“ оптимизация. – „Не виждам никаква причина са оставаме в България, освен по-бързия интернет“, шегува се той.

„Няма време за чакане, трябва да се ориентираме към Гърция, за да не ни изгорят работните места. Тяхното правителство работи успешно с т. нар. Сини карти – разрешения за работа на висококвалифицирани кадри от външни за ЕС страни. Ако се забавим, комшиите ще наемат индийци и китайци за половината от парите, на които сме свикнали“, споделя специалист по бази данни в голяма европейска компания с офис у нас.

Единственият, който май не се притеснява от новината е икономистът-монархист Владимир Каролев: „Гигантски регионален дейта център в Гърция е технически кошмар на ръба на абсурда – температурите през лятото в Гърция от близо 50 градуса на открито могат да стопят кабел, разходите за охлаждане ще са гигантски, ИТ инфраструктурата им като цяло е 20 години зад нашата, енергийната – 10 зад нас, а работната им ръка в ICT сферата със сигурност не може да се мери с българската“, твърди нарушителят на карантини и виден скиор.

Интересно е обаче да се запитаме защо при всички тези условия, които той изброява, „Майкрософт“ все пак избра Гърция и потенциално може да ни лиши от 300 000 от най-висококвалифицираните кадри на пазара на труда…

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share